Ilmavoimien Hornetit lähtivät kohti China Lakea ja JASSM-integraatiota - osastossa myös DC-10

hornetit_omega_ilmavoimatKaksi Ilmavoimien McDonnell Douglas (Boeing) F/A-18C Hornet -hävittäjää lähti tiistaina 12. huhtikuuta aamupäivällä lennolle kohti Kaliforniaa ja China Laken tukikohtaa. Siellä koneet osallistuvat JASSM-rynnäkköohjuksen integrointiin osana Hornetien MLU2-päivitystä. Osastossa lentää myös Omega Airin McDonnell Douglas DC-10-40 -rahtikone (N974VV).

Ilmavoimat ei ole julkistanut osaston tarkkaa aikataulua tai reittiä, mutta käytännön syistä matka kestää useita päiviä. Ensimmäinen luonteva tankkauspaikka voisi olla esimerkiksi Keflavik Islannissa.

Mukana lentävä Omega Airin DC-10 (tankkeriversion tunnus KDC-10) kuljettaa Hornet-osaston tarvikkeita. Sillä on tarvittaessa myös myös tankata hävittäjät ilmassa. DC-10:n siipien alla on kaksi letkusäiliötä.

Omega Air on yksityinen yritys, joka tarjoaa ilmatankkaus- ja kuljetuspalveluita. Yhtiön laivastossa on Boeing KC-707 ja KDC-10 -koneita. Omega oli mukana esimerkiksi kun Norhrop Grummanin miehittämätöntä X-47B UCAS -konetta tankattiin ensimmäistä kertaa ilmassa.

jasmm_lockheedmartinKäytännön syistä Hornetien AGM-158 JASSM -rynnäkköohjuksen (Joint Air-to-Surface Stand-off Missile, kuvassa oikealla) integraatiotyö voidaan tehdä vain asejärjestelmän valmistajamaassa Yhdysvalloissa. Suomalaisosasto toimii Yhdysvalloissa vuoden 2017 syyskuuhun asti.

Ilmavoimien koelento-osasto, johon kuuluu reilut kymmenen henkilöä, tukeutuu Yhdysvaltain merivoimien lentokaluston aseiden tutkimus- ja kehitystyöstä vastaavan Naval Air Weapons Stationin China Lake -tukikohtaan Kaliforniassa. Kentällä sijaitsee US Navyn Naval Air Warfare Center Weapons Division.

Hornetit siirrettiin Kaliforniaan Ilmataistelukeskuksen Koelento-osastosta Pirkkalasta. Koneilla tehdään China Lakessa koelentoja ja kokeita, joilla todennetaan JASSM:n toimivuus suomalaisten Hornetien aseena. Samaten varmistetaan ohjuksen yhteensopivuus F/A-18C/D:n ohjelmistojen ja järjestelmien kanssa. T.T.

Lue tarkemmin JASSM-ohjuksesta ja Hornetin MLU2-päivityksestä: