Suomi tekee Open Skies -tarkkailulennon Venäjällä

openskies_sweden _osceSuomi toteuttaa Open Skies -sopimuksen mukaisen tarkkailulennon Venäjällä 23.-27. maaliskuuta 2015. Tehtävässä käytetään aiempien vuosien tapaan Ruotsin ilmavoimien Saab 340B-170 Open Skies -tarkkailukonetta (OS100, rekisteri 100001).

Maksimilentomatka Venäjällä on 5500 km. Suomen kahdeksanhenkistä tarkkailuryhmää johtaa majuri Timo Heinäaho. Lisäksi koneessa on kuuden hengen ruotsalainen miehistö.

saab340_openskiesnet_osceEuroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön ETYJ:n asevalvontasopimuksiin kuuluva Open Skies (Avoin taivas) on hanke, jonka tavoitteena on edistää avoimuutta ja turvallisuutta Euroopassa.

Sopimus mahdollistaa jäsenvaltioiden tarkkailu- ja kuvauslennot toistensa ilmatilassa ennalta laadittujen lentosuunnitelmien mukaisesti. Kaikkien käytettävien koneiden tiedusteluvarustus on sopimuksen määrittelemä.

Open Skies-sopimuksen on allekirjoittanut 34 valtiota. Venäjä on ollut sopimuksen piirissä vuodesta 2001.

Suomi liittyi sopimukseen helmikuussa 2003. Maahamme kohdistuu vuosittain yksi tai kaksi tarkkailulentoa. Suomi suorittaa vuosittain keskimäärin kaksi tarkkailulentoa. Useimmiten ne tehdään yhteistyössä muiden Pohjoismaiden kanssa.