Suuri Lentokonekirja on jykevä paketti syvättyjä kuvia

suurilentokonekirja_readmeReadMe.fi-kustantamo on syyskuussa julkaissut Suuri Lentokonekirja - Visuaalinen historia -teoksen. Kovakantinen 320-sivuinen kirja on melkoisen jykevä tietopaketti erilaisista ilma-aluksista. Toki se keskittyy vahvasti sotilas- ja liikennekoneisiin, mutta myös muita on mahdutettu mukaan. Valkopohjaisilla sivuilla on valtavasti valokuvia, jotka on alkuperäiselle englantilaiselle kustantajalle Dorling Kindersleylle ominaiseen tyyliin syvätty ääriviivoja myöten tausta poistaen.

Yksittäistä kirjoittajaa tai tekijää kirjalle ei ole nimetty. Se on Dorling Kindersleyn tehokkaan toimituskoneiston tuotantoa.  Se pystyy kasaamaan vastaavia teoksia aiheesta kuin aiheesta. Taustajoukkoina nimetäänkin kymmeniä tuottajia, toimittajia, kuvatoimittajia ja suunnittelijoita.

Kirja rakentuu kymmenestä vuosikymmen kerrallaan etenevästä luvusta, joissa  esitellään ilma-aluksia sekä ajallisesti että tyypillisesti järjestettynä. Yksittäisissä kappaleissa käsitellään erityisen tunnetuiksi nousseita lentokoneita ja helikoptereita. Tyyppejä on mukana yli 800.

suurilentokonekirja1_dorlingkindersleyNäin laajaa suomenkielistä esitystä ilmailun historiasta ei ole taidettu viime vuosina nähdä. Jos kirjan lukee kannesta kanteen, on melko lailla viivalla siitä miten lentolaitteet ovat vuosien varrella kehittyneet. Toki alkuperämaa Englanti on luonnollisesti etualalla ja suomalaisia konetyyppejä on turha etsiä - ei edes vientimenestys PIK-20 ole mahtunut mukaan.

suurilentokonekirja3_dorlingkindersleyDorling Kindersleyn kustantamat kirjat ovat tunnettuja nimenomaan visuaalisuudestaan. Se tarkoittaa runsaasti kuvia, joista on poistettu tausta (oheiset kuvat ovat teoksen englanninkielisestä laitoksesta).

Useimmat esitellään suoraan sivusta napatuilla profiilikuvilla (sideshot). On mielipidekysymys, pitääkö tästä vai ei. Joka tapauksessa näin teokseen on saatu mahdutettua valtava määrä koneita, joista kuvatekstissä kerrotaan perustiedot: huippunopeus ja moottorityyppi. Eli ilmailuun syvällisemmin perehtyneille uutta tietoa ei ole tarjolla.

Vaikka tietoa yksittäisistä koneista on varsin vähän, näinä googlauksen aikoina mahdollisesti kiinnostavista konetyypeistä on kuitenkin helppo hakea lisätietoa netistä. suurilentokonekirja4_dorlingkindersleySuuren Lentokonekirjan viehätys onkin siinä, että sen avulla voi hämmästellä "onko tuollainenkin kone ollut olemassa".

Kirjassa on myös aukeamia, joilla esitellään yksittäisiä, historiallisesti merkittäviä konetyyppejä. Esimerkiksi Duo Discus -purjekone saa tällaisen esittelyn. Näiden osuuksien ohessa on valokuva-aukeamia, joissa mennään todella detaljeihin. Kuvien laatu on kustantajan tyyliin loistava.

Kirjaan on valittu esiteltäväksi myös keskeisiä lentokonevalmistajia. Vaikkapa Clyde Cessna ja William Piper tulevat tutuiksi. Samaten on mukana historiallisesti tärkeiden moottorien esittelyjä.

suurilentokonekirja2_dorlingkindersleySuuri Lentokonekirja - Visuaalinen historia on mukava  lisä suomenkieliseen ilmailukirjallisuustarjontaan. Kustantajan mukaan asiantuntija-apua on antanut Ilmavoimien entinen koelentäjä, itsekin ilmailukirjailija Jyrki Laukkanen.

Kovakantinen 26 x 31 cm ja 320-sivuinen, kauttaaltaan nelivärinen (poislukien historalliset mustavalkokuvat) kirja maksaa esimerkiksi Aviation Shopissa 48 euroa. Englanninkielisen alkuperäisteoksen (Dorling Kindersley: The Aircraft Book) löytää hieman edullisemmin nettikaupoista. ++

 

Lue myös: