Sveitsi sanoi kyllä Gripenin rahoituspaketille - Valtiopäiväkäsittely jatkuu yhä

JAS39_Gripen_3Sveitsin valtioneuvoston (Ständerat) käsittelyssä ollut Saab JAS 39 Gripen E -koneiden hankinta ja rahoitusäänestys on pidetty. Enemmistön päätöksellä hävittäjäkauppojen rahoituskatto poistettiin ja konehankinta jatkuu. Monivaiheinen valtiopäiväkäsittely kuitenkin jatkuu edelleen.

Sveitsin valtioneuvosto äänesti uuden sukupolven monitoimihävittäjä Gripen E:n hankinnasta jo maaliskuussa 2013. Tämänpäiväinen äänestys rahoituksesta meni läpi enemmistöllä 27-17 ja hankintapäätös on nyt käynyt läpi Sveitsin parlamentin kummankin kabinetin.

Valtiopäivät käyvät vielä 27. syyskuuta läpi kaikki Gripen-hankinnan päätökset ja äänestykset molemmissa kabineteissa (Ständerat ja Nationalrat). Tämän jälkeen edessä saattaa olla vielä kansanäänestys ennen varsinaisen konetilauksen vahvistamista.

"Enemmistön antama äänestystulos on vankka kannatusääni modernille monitoimihävittäjällemme, joka on kaikista kustannustehokkain vaihtoehto Sveitsille. Gripen E perustuu hyväksihavaittuun koneeseen, johon Ruotsi on jo sitoutunut. Esiversion koneiden kokoonpano on jo aloitettu, joten hankintariski on alhainen", kommentoi Saabin apulaisjohtaja ja Saab Aeronauticsin toimitusjohtaja Lennart Sindahl.

Sveitsi on korvaamassa vanhoja Northrop F-5 Tiger -hävittäjiä. Hävittäjäkilvassa valittiin Saab Gripen halvempana vaihtoehtona verrattuna yhteiseurooppalaiseen Eurofighter Typhooniin ja Dassaultin Rafaleen. Gripen E -on kehitysversio nykyisin käytössä olevista koneista. Siinä on suurempi polttoainekapasiteetti, lisää aseripustimia sekä moderni avioniikka.

Saab tiedotti Sveitsin kanssa solmitusta, 22 hävittäjää käsittävästä sopimuksesta jo marraskuussa 2011.