Tapio Pitkänen jatkaa Ilmailuliiton puheenjohtajana

sillogoSuomen Ilmailuliitto ry:n liittokokous pidettiin lauantaina Suomen Ilmailumuseon auditoriossa Helsinki-Vantaan lentoaseman alueella. Kokouksessa käsiteltiin syksyllä alkaneen strategiatyön lopputulosta. Se hyväksyttiin yksimielisesti ohjaamaan liiton toimintaa vuoteen 2020 asti. Puheenjohtajaksi toiselle kaudelleen valittiin Tapio Pitkänen. Suomalaisen ilmailun arvokkaimman tunnustuksen, Clifford B. Harmonin mukaan nimetyn Harmon-patsaan, saivat purjelennon euroopanmestarit Visa-Matti Leinikki ja Harri Hirvola.

Strategian tavoitteena on vastata ajan tuomiin uusiin haasteisiin ja terästää SIL:n tekemää harrasteilmailun edunvalvontaa. Liikenne- ja viestintäministeriön avustuksen loppuminen vuoden 2013 alussa ja liiton siirtyminen maksuperusteiseksi palveluntuottajaksi Trafille korostaa muutoksen tärkeyttä.

Syksyn 2011 avainhenkilöpäivien ryhmätöiden ja sen jälkeen toteutettujen palautekierrosten perusteella liiton tärkeimmiksi painopistealueiksi nousivat edunvalvonta, palvelut kerhoille, ilmailun markkinointi ja yhteiskuntasuhteet sekä urheiluilmailu. Liittokokouksen lauantaina hyväksymä strategia toimii vuoden 2013 toimintasuunnitelman pohjana.

Liiton visioksi määriteltiin: Vuonna 2020 Suomen Ilmailuliitto on kasvava kaikkien harrasteilmailijoiden keskusjärjestö, joka tarjoaa jäsenilleen laadukasta edunvalvontaa, palveluja järjestötoiminnan arkeen sekä toimii alan vahvana vaikuttajana.

Suomen Ilmailuliittoa kaksi vuotta johtanut Tapio Pitkänen oli ehdolla puheenjohtajaksi toiselle kaudelle. Vastaehdokkaaksi oli ilmoittanut Peter Tähtinen. Vaalissa Pitkänen tuli valituksi äänin 2781 – 1074.

Liiton hallituksen jäsenistä olivat erovuorossa Jari Kilpeläinen, Harry Sundström ja Taneli Äikäs. Lisäksi purjelento-onnettomuudessa menehtyneen Timo Korvenpään paikalle valittiin hallituksen jäsen vuodeksi.

Erovuoroisista Kilpeläinen ja Sundström olivat valmiita jatkamaan uudelle kaudelle. Lisäksi ehdotettiin Antti Jouppia, Peter Tähtistä sekä Harri Heikkilää.

Vaalin jälkeen kahdeksi vuodeksi tulivat valituiksi äänimäärien mukaisessa järjestyksessä Jouppi, Tähtinen ja Sundström. Kilpeläinen valittiin vuodeksi. Hallituksessa jatkavat Tero Auranen ja Ilkka Mäkinen, jotka ovat erovuorossa ensi vuonna.

Liittokokous päätti yhdistää Moottorilentotoimikunnan sekä Ultrakevyt- ja experimental-toimikunnan. Uusi toimielin saa nimen Moottori- ja ultrakevyttoimikunta (MUT).

 

Kokouksessa palkittiin ansioituneita ilmailijoita

Harmon-patsaan vastaanottivat Visa-Matti Leinikki ja Harri Hirvola. Arvokkain palkinnoista myönnettiin tunnustuksena Euroopan mestaruudesta purjelennon 20 metrin luokassa vuonna 2011. Molemmat ovat pitkän linjan kilpapurjelentäjiä. Valmistautuessaan kisaan parin vuoden ajan, lähtökohtana oli vain ja ainoastaan mitali, joka toteutui kultaisena. Julkisena tavoitteena seuraavissa EM-kisoissa on yksiselitteisesti mestaruuden uusiminen.

Suomen Ilmailupatsaan sai Antti Jouppi. Hän  on toiminut aktiivisena jäsenenä Ilmasotakoulun Lentokerhossa, Hämeen Urheiluilmailijoissa ja Turun Lentokerhossa, joista viimeksi mainitussa 10 vuoden ajan päälennonopettajana ja koulutuspäällikkönä (purje- ja moottoripurjelento) sekä useita vuosia hallituksen jäsenenä, joista 2010-11 hallituksen puheenjohtajana.

Joupilla on ollut merkittävä ja keskeinen rooli erilaisten ilmailuaiheisten tapahtumien järjestelyssä. Hän on esimerkillään myös osoittanut, että talkoovoimin voidaan järjestää kansainvälinen lentonäytös, jonka päätähtenä on maailmankuulu taitolentoryhmä, vuonna 2011 USA:n ilmavoimien Thunderbirds.

Lisäksi Jouppi on omalla toiminnallaan merkittävästi edistänyt purjetaitolennon MM-kisojen 2013 saamista Oripäähän. Myös Oripään ja Turun kenttien yleisilmailun infrastruktuuri on kehittymässä tulevina vuosina merkittävästi ja näiden asioiden ajamisessa Jouppi on ollut liikkeelle paneva voima.

Kotkanpoika-palkinto myönnettiin Suomen Urheiluilmailijat ry:lle. Vuonna 2004 perustetun yhdistyksen kotipaikka on Loppi. Yhdistyksessä harrastetaan laskuvarjourheilun lisäksi kevytilmailua, varjoliitoa ja lennokkitoimintaa. Kaikista noin 700 jäsenästä varjoliitoa harrastaa pääsääntöisesti 12 ja ultrakevytlentämistä 70 jäsentä. Loput ovat enemmän tai vähemmän laskuvarjohyppääjiä.

SUI ry:n perustajat Janne Laurinen ja Panu Kääriäinen rakensivat hyppykäyttöön erinomaisesti soveltuvan lentokoneen rakennussarjasta. Rakennusprojekti alkoi alustavilla selvittelyillä loppuvuonna 2004 ja itse rakennustyöhön päästiin joulukuussa 2005. Tuhansien työtuntien jälkeen ylätasoinen, komposiittirakenteinen, nokkapyörätelineellä varustettu potkuriturbiinilentokone Comp Air 8 oli valmis katsastukseen ja maakoekäyttöihin syksyllä 2008. Hyppytoiminta koneesta aloitettiin 13.8.2009.

Luumun maljan sai Katja Larinen. Hän on tällä hetkellä Suomen menestyksekkäin naisfreestylehyppääjä. Hän aloitti harrastuksen Oulussa vuonna 1998 ja ryhtyi aktiivisesti harjoittelemaan ja kilpailemaan vuonna 2001. Vuonna 2004 hän osallistui ensimmäisen kerran MM-kilpailuihin. Tähän asti parhaimmat sijat kansainvälisissä kilpailuissa hän saavutti v. 2011 freestylen World Cupissa Saksassa. Larinen oli tällöin viides ja EM-kilpailuissa neljäs.

Suomen Ilmailuliiton kultainen ansiomerkki numero 39 myönnettiin Sandy Pimenofille. Hän on ollut lentokerho Cumuluksen jäsen vuodesta 1952. Pimenoffin ansiot harrasteilmailun saralla ovat kiistattomat, mm. pitkäaikainen kansainvälisen ilmailuliiton FAI:n lennokkikomission jäsen vuosina 1962-67 ja sen jälkeen komission puheenjohtajuus yli 40 vuotta.

Sandy on myös edustanut Suomea useissa kansainvälisissä kilpailuissa eri lennokkiluokissa, mm F1C-luokan maailmanmestari Sandy on vuodelta 1960. Juryn jäsenenä Pimenoff on toiminut yli 30 lennokkilajien arvokilpailuissa. FAI:n Aeromodelling Gold Medalin Pimenoff sai vuonna 2009.

FAI Honorary Group -diplomin vastaanotti Sunny Nights Fly In -organisaatio (Pudasjärven Ilmailukerho). Tapahtuma on eräs eksoottisimmista ilmailutapahtumista Suomessa ja se on järjestetty useana vuonna Pudasjärven lentokentällä hyvin lähellä napapiiriä.

Tapahtuman myötä harrasteilmailu on saavuttanut merkittävästi näkyvyyttä Pohjois-Suomessa paitsi ilmailun harrastajien myös suurenkin yleisön keskuudessa avoimien ovien päivien muodossa.

FAI Paul Tissandier -diplomi myönnettiin postuumisti Matti Peuralle. Hän toimi kilpailun johtajana taitolennon EM-kilpailuissa Joensuussa vuonna 2007.

Peura oli yksi merkittävimmistä henkilöistä, joiden ponnisteluiden tuloksena Suomessa alettiin harrastaa määrätietoista kilpapurjetaitolentoa. Peuran panos siihen, että vuoden 2010 purjetaitolennon EM- ja MM-kilpailut saatiin Suomeen Jämille, oli enemmän kuin merkittävä.

Matti ei itse enää päässyt seuraamaan tapahtumaa. Kisojen päättäjäisissä FAI:n taitolentokomission puheenjohtaja Mike Houer nimesi juuri päättyneet kilpailut Matti Peuran -kilpailuiksi.

Matti Peura menehtyi nopeasti edenneeseen sairauteen pian Jämin purjetaitolentokisojen jälkeen.

Porilaiselle Kari Lindgrenille on myönnetty Alfred Kordelinin säätiön 3000 euron kannustusstipendi.  Säätiö jakaa 2-3 stipendiä vuosittain urheilurahastostaan nuorten ohjaajille ja valmentajille.

Kari on tehnyt nuorisotyötä aktiivisesti -70 luvun alusta lähtien pyyteettömästi ohjaajana ja valmentajana, siihen runsaasti vapaa-aikaansa käyttäen. Vuodesta 1970 hän on ollut Porin Ilmailukerhon Lennokkijaoston puheenjohtaja. Karin luotsaamasta lennokkikerhosta on muotoutunut nuorille sopivan lennokkiluokan, vapaastilentävien lennokkien, tyyssija Suomessa.

Kari tunnetaan Suomen Ilmailuliitossa nuorten etuja puolustavana henkilönä. Karin aktiivinen toiminta nuorisotyössä Porin Ilmailukerhon lennokkijaoston puheenjohtajana jatkuu yhä.