Tasavallan presidentti myönsi kesäkuussa 2022 kaksi uutta lentokapteenin arvonimeä

presidenttiTasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi presidentin esittelyssä 10. kesäkuuta 2022 kaikkiaan 37 uutta arvonimeä. Niiden joukossa oli kaksi uutta lentokapteenin arvonimen saanutta henkilöä.

Lentokapteenin arvonimen saivat kesäkuussa 2022  entinen lentoaseman päällikkö Jussi Laine (Savonlinna) ja ilmailulääkäri Pekka Oksanen (Helsinki).

Jussi Kalevi Laine on toiminut Finavian Savonlinnan ja Varkauden lentoasemien pitkäaikaisenä päällikkönä. Hän jäi lentokenttäyhtiöstä eläkkeelle vuoden 2013 lopussa. Laine saanut vuonna 2009 Mustan Pässin riipuksen, joka myönnetään ansioituneille savonlinnalaisille.

Pekka Jussi Oksanen on ilmailulääkäri (AME, aeromedical examiner), lääketieteen lisensiaatti ja erikoislääkäri. Hän on tehtyn pitkän vuosikymmenten mittaisen uran mm. ilmavoimissa ja Finnairilla.

Oksanen on opettanut ilmailufysiologiaa ilmavoimissa jo vuonna 1969. Oksanen on ollut organisaattorina ja opettajana  vuonna 2002 pidetyllä ensimmäisellä ilmailulääkärien kurssilla, jossa eri erikoisalojen edustajia koulutettiin ilmailulääkärin tehtävään. Ennen tätä ilmailulääkärit koulutettiin ilmavoimissa.

Finnairilla Oksanen toimi 1980-luvulta lähtien ilmailulääkärinä ja johtavana ilmailulääkärinä. Vuonna 1999 Finnair avasi Oksasen johdolla ilmailulääkärisivut internetissä, joille oli kerätty lentomatkan kannalta tärkeimmät lääketieteelliset vinkit.

Oksanen piti uransa aikana omaa vastaanottoa Helsingin Malminkartanossa ja myöhemmin hän toimi myös Diacorin palveluksessa. Oksanen on uransa aikana suorittanut ilmailun lääketieteellisen kelpoisuustodistuksen arviointeja merkittävälle määrälle suomalaisia yleis- ja ammattilentäjiä.

Arvonimi on kansalaiselle myönnetty julkisen arvonannon osoitus hänen yhteiskunnan hyväksi tekemästään työstä. Arvonimiä on käytössä 110. Niistä arvokkaimmat ovat valtioneuvos ja vuorineuvos. Arvonimet myöntää tasavallan presidentti. Kaiken kaikkiaan arvonimiä on myönnetty vuodesta 1918 lähtien vajaa 15 000.

 Ensimmäiset lentokapteenin arvonimet saivat vuonna 1934 Aeron lentäjät Gunnar Lihr ja Ville Leppänen. Nyt lentokapteenin arvonimiä on myönnetty Lentoposti.fi:n laskujen mukaan 125 kappaletta. Kaiken kaikkiaan eri arvonimiä on myönnetty vuodesta 1918 lähtien yli 14 000. MH