Tehtaan koelennolla ollut Eurocopter Cougar tuhoutui onnettomuudessa Ranskassa

cougar_albania_eurocopterKuusi ihmistä on saanut keskiviikkona surmansa helikopterionnettomuudessa Ranskan Alpeilla. Uusi Eurocopter Cougar AS532 AL oli valmistajan koelennolla, kun se syöksyi maahan Verdon-rotkossa Alpes-de-Haute-Provencen alueella. Kopteri oli tarkoitettu Albanian armeijalle, joka vuonna 2009 tilasi viisi Cougaria.

Cougar oli lähtenyt koelennolle hieman ennen puolta päivää Marseillesta, jonka lähellä Marignanessa Eurocopterin tehdas sijaitsee. Kopteri suuntasi itään vuoristoiselle seudulle. Näyttävä Verdon-rotko tunnetaan Ranskan vastineena Grand Canyonille.

Kopteri syöksyi maahan lähellä La Palud-sur-Verdonin kylää pari tuntia lentoonlähdön jälkeen. Pelastustoimia hankaloitti vaikeapääsyinen onnettomuuspaikka. Kopteri syttyi palamaan ja tuhoutui täydellisesti.

Kyseessä oli Cougarin koelento ennen asiakkaalle toimitusta. Kaikki surmansa saaneet olivat ilmeisesti Eurocopterin työntekijöitä, mutta eräät lähteet kertovat mukana olleen asiakkaan edustajia.

Onnettomuudessa loukkaantui lievästi myös rotkossa liikkunut retkeilijä, jonka seurueen lähelle kopteri putosi. Tapauksen syytä tutkitaan. Joidenkin lähteiden mukaan kopteri olisi saattanut osua voimalinjaan, mutta tieto on vielä tässä vaiheessa epävarma.

Cougar on Super Puma -helikopterin sotilasversio. Jälkimmäisiä on käytössä Suomessakin Rajavartiolaitoksen meripelastus- ja valvontatehtävissä.