Timo Toivosen laskuvarjohypyn korkeusennätysyritys keskeytyi

timotoivonen6_ttsport(päivittynyt) Laskuvarjohypyn korkeusennätyksen nimiinsä jo napannut Timo Toivonen yritti sunnuntai-iltana kuumailmapallolla 10 kilometrin rajan ylitystä. Hän hyppäsi 21. huhtikuuta Utissa Cessna Caravanista 9302 metrin korkeudesta. Toivosen maastosta lähettämän twiitin mukaan eilen nousu keskeytyi pilotin huimaukseen.

Edellinen ennätys oli niinkin kaukaa kuin vuodelta 1968. Tuolloin Tuomo Aaltonen hyppäsi samaten Utissa 9190 metrin korkeudesta. Koneena oli Pilatus PC-6 Porter.

Nyt Toivosen tavoitteena oli ylittää 10 000 metrin raja. Samalla olisi syntynyt kuumailmapallojen Suomen korkeusennätys.

Lennolle lähdettiin tällä kertaa Hämeenlinnasta. Toivonen kuitenkin twiittasi myöhään illalla maastosta ja kertoi että nousu ennätyskorkeuteen ei onnistunut pilotin huimauksen takia.

Lennolla käytettävissä korkeuksissa tarvitaan luonnollisesti happilaitteita. Siksi tällaiset oireet on otettava vakavasti.

Lisäksi ylhäällä on kymmeniä asteita pakkasta kesälläkin, joten avoimessa korissa olevan pallomiehistön vaatetus on poikkeuksellisen lämmin ja suojaava. Hellepäivänä startin odottelu olikin kuumaa, vaikka YLE:n mukaan miehistö istui ilmastoidussa autossa.

Myöhemmän viestin perusteella Toivonen oli toivottua alemmasta korkeudesta huolimatta hypännyt lennolla saavutetusta 4000 metristä. Hän laskeututui varjollaan hieman ennen kello 22 pellolle Ohtilan kylään. Tuntia myöhemmin hän kertoi odottelevansa pallomiehistöä Toijalan ABC-asemalla.

Tämä oli jo toinen kerta, kun laskuvarjohypyn ja pallolennon kaksoisennätyksen tavoittelu harmillisesti epäonnistui. 12. toukokuuta ei päästy edes ilmaan, sillä kuumailmapallon kuoren pystytys Lahdessa piti keskeyttää puuskaisen tuulen takia.

Toivosen twiittien mukaan nyt etsitään lentokonetta, joka kykenisi lentämään yli 10 000 metrissä auki olevan oven kanssa. Suomesta sellaista ei tunnu löytyvän, mutta ruotsalainen Beechcraft King Air saattaisi soveltua tarkoitukseen. Pääsponsoreita runsaasti erikoisvarusteita vaatineissa ennätysyrityksissä ovat olleet mm. Halti ja Woikoski.

Korkeimman laskuvarjohypyn absoluuttinen maailmanennätys on Felix Baumgartnerilla. Hän hyppäsi 11. lokakuuuta 2012 ilmapallosta 38 969.3 metrin korkeudesta.

 

TT-Sport ennätysyrityssivu

TT-Sport Facebook

Lue myös: