Trafi julkaisee suomalaisille RPAS-käyttäjille oman mobiilisovelluksen

Trafi_RPAS_mobiilisovellus_1Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi julkaisee kuluvan vuoden aikana RPAS-mobiilisovelluksen kauko-ohjatun ilma-aluksen ja lennokin lennättäjille. Sovellus on kehitetty yhteistyössä kotimaisen mobiilisovellusten asiantuntija Starcut'in kanssa.

Trafin mobiilisovellus vastaa pitkälti Yhdysvaltain FAA:n julkistamaa sovellusta, joka tarjoaa laajasti tietoja RPAS (Remotely Piloted Aircraft Systems)-laitteen lennättäjälle. Myös Trafin sovellus on käyttäjälle ilmainen.

Ensimmäinen versio Trafin RPAS-mobiilisovelluksesta julkaistaan näillä näkymin heinä-elokuussa 2016. Kyseessä tulee eri asioista riippuen olemaan beta-versio tai ensimmäinen lopullinen versio tuotteesta. Sovelluksesta julkaistaan omat versionsa iOS- ja Android-käyttöjärjestelmille.

Trafi_RPAS_Hannola"Kyseessä on informatiivinen palvelu, joka ei varmasti ole täysin aukoton. Se antaa kuitenkin erinomaiset tiedot lennättäjille", kuvailee Trafin johtava asiantuntija Jukka Hannola tulevaa sovellusta.

Sovellus sisältää mm. lennokin lennättäjän ABC:n, sijaintitiedot sekä säätiedot alueella. Sovelluksen tiedot tulevat pitkälti ilmailualan käyttämistä tietokannoista, joissa ei usein esiinny virheitä.

Ennen mobiilisovelluksen julkistamista RPAS-käyttäjät ovat voineet selvittää samat tiedot myös Suomen ilmailukäsikirja AIP:stä. Mobiilisovellus kuitenkin tarjoaa tiedot helposti suoraan käyttäjälle ilman etsimistä.

Tietojen jakaminen on yksi osa lentoturvallisuuden kehittämistä ja sen säilyttämistä miehittämättömän ilmailun lisääntyessä entisestään.

Suomessa on toistaiseksi raportoitu kolmesta vaaratilanteesta RPAS/UAV -laitteiden osalta. Niistä yksi on luokiteltu vakavaksi. Sen sijaan Yhdysvalloissa tapauksia raportoidaan kuukausittain satakunta.