Droneasetuksen siirtymäkausi päättyy 1.1.2024 - uusia huomioitavia vaatimuksia lennättämiseen

Drone_ilmassa_1EU:n droneasetuksen siirtymäkausi päättyy 1. tammikuuta 2024. Tämä tuo muutoksia dronejen lennätykseen ja voimaan tulee vaatimus dronejen C-luokitusmerkinnästä sekä erityisen kategorian osalta aktivoidusta etätunnistusjärjestelmästä.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom huomauttaa droneasetuksen siirtymäkauden päättyvän ja vuoden 2024 alusta uusien, markkinoille saatettavien dronejen tulee olla varustettu C-luokituksesta kertovalla merkinnällä, jotta niitä voidaan käyttää avoimessa kategoriassa (Open).

Droneihin tarkoitettuja C-luokituksia on tällä hetkellä seitsemän erilaista. Niistä C0- ja C1-luokitukset ovat tarkoitettu avoimessa A1-alakategoriassa lennättämiseen. C2-luokitus on tarkoitettu avoimessa A2-alakategoriassa lennättämiseen. C2-, C3- ja C4-luokitukset ovat tarkoitettu avoimessa A3-alakategoriassa lennättämiseen. C5- ja C6-luokitukset ovat tarkoitettu toimintaluvalliseen ja maksulliseen toimintaan.

Asetus mahdollistaa jatkossakin jo käytössä olevan tai markkinoille saatetun dronen käytön. Traficom täsmentää markkinoille saatetun tarkoittavan kaupan hyllyllä olevaa myyntiin asetettua tuotetta. Markkinoille saattaminen tarkoittaa siis tuotteen asettamista saataville markkinoilla ensimmäistä kertaa.

Asetuksen mukaan alle 250 g painavaa dronea voi lennättää A1-alakategoriassa ja alle 25 kg painavaa drone voi lennättää A3-alakategoriassa.

Painavamman kuin 250 g dronen lennättäminen edellyttää A1/A3-verkkoteoriakokeen suorittamista. A2-alakategoriassa lennättäminen on puolestaan mahdollista vain C2-luokan dronella.

Siirtymäkauden päättyessä erityisen kategorian (Specific) operaattorin vastuulla on varmistaa, alle 120 metrin korkeudessa käytettävä drone on varustettu päivitetyllä ja aktivoidulla etätunnistusjärjestelmällä. Sen tulee mahdollistaa säännöllisen tietojen lähettämisen lennon aikana. Lähetettäviä tietoja ovat operaattorin rekisteritunnus, dronen sarjanumero, dronen sijainti, korkeus, kulkusuunta ja maanopeus sekä kauko-ohjaajan sijainti.

Vaadittavat määräykset voidaan täyttää prEN4709-002 tai ASTM F3411-22 - standardien mukaisella suoralla etätunnistusjärjestelmällä.

Traficom muistuttaa erityisen kategorian operaattoreita jo 1. heinäkuuta 2022 alkaen pakolliseksi tulleesta vähintään yhdestä vihreästä vilkkuvalosta, joka parantaa dronen näkyvyyttä yöllä.

Traficom on laatinut lennättäjille myös havainnollistavan testin, jolla voi selvittää, missä ja millä edellytyksillä voi lennättää jo ostettua tai hankinnassa olevaa dronea vuodenvaihteen jälkeen. Virallinen tieto löytyy droneinfo.fi -sivustolta.

Asetus (EU) 2019/947

Asetus (EU) 2019/945