Tutkimusalus Aranda väisti venäläistä sukellusvenettä - ruotsalainen Gripen tarkkaili

Aranda_SYKESuomalainen tutkimusalus Aranda väisti tiistaina Venäjän merivoimien pyynnöstä kansainvälisellä merialueella Gotlannin itäpuolella liikkunutta venäläistä sukellusvenettä. Kohtaaminen kesti noin 2,5 tuntia ja se hoidettiin yhteisymmärryksessä. Myös ruotsalainen Gripen-hävittäjä saapui paikalle.

Varustamon suomalainen miehistö ja ruotsalainen tutkimusryhmä eivät kokeneet tilannetta uhkaavana. Aranda on tällä hetkellä Ruotsin meteorologisen ja hydrologisen tutkimuslaitoksen (Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, SMHI) tutkimusmatkalla kansainvälisellä merialueella.

Tapahtumat käynnistyivät varhain tiistaiaamuna, kun Aranda oli normaalisti ottamassa näytteitä Latvian talousvyöhykkeellä. Venäläiseltä sota-alukselta otettiin yhteyttä ja pyydettiin väistämään sukellusvenettä.Korvetti_SYKE_VGShipping Aranda vaihtoi kurssiaan.

SYKE:n julkaiseman kuvan (oikealla) perusteella yksi venäläisistä sota-aluksista oli Parchim-luokan sukellusveneentorjuntaan erikoistunut korvetti. Alustyyyppi periytyy 70-luvulta.

Kyseisellä alueella on Itämeren syvimpiin paikkoihin kuuluva ns. Gotlannin syvänne (249 metriä). Sitä hyödynnetään Pietarin telakalla rakennettavien sukellusveneiden koeajoissa.

SYKE:n kuvassa taustalla näkyy myös sukellusvene. Mahdollisesti se on Vietnamin merivoimille rakennettu Kilo-luokan alus.

Seuraavan kerran venäläiset pyysivät Arandaa väistymään uudestaan noin tunnin kuluttua, kun alus oli jo siirtynyt Ruotsin talousvyöhykkeellä sijaitsevalle näytteenottopisteelle.

Gripen_air_3Aranda kuitenkin jatkoi näytteenottonsa loppuun. Venäläisaluksen kapteeni kehotti Arandaa välttämään siirtymistä itään päin, missä oli kaksi muuta sota-alusta ja sukellusvene.

Tilanteen loppuvaiheessa paikalle saapui tilannetta tarkkailemaan myös Ruotsin ilmavoimien Saab JAS 39 Gripen -hävittäjä, kertoi Arandan kapteeni Satu af Ursin MTV Uutisille.

Hävittäjä lensi venäläisaluksen lähistöllä. Ruotsin puolustusvoimista kerrottiin STT:lle, että Gripen sattui paikalle osana merialueelle suuntautunutta rutiinilentoa.

Venäläinen sota-alus ohitti tässä vaiheessa Arandan noin 600 metrin päästä. Kohtaaminen oli ohi noin kello 9 maissa.

aranda_kamov_VG_ShippingMyös viime vuoden elo-syyskuussa Venäjän laivasto häiritsi kahdesti Arandan liikkumista kansainvälisillä vesialueilla.  Alueella operoi myös venäläisen Steregushchy-luokan korvetin lentokannelta toiminut Kamov Ka-27 -helikopteri (kuva vasemmalla).

Tuolloin osa Arandan miehistöstä ja ruotsalainen tutkimusryhmä kokivat tilanteen uhkaavana. Ruotsin Gripen-pari kävi merialueen yllä myös viime vuoden tapahtumien aikana.

Tapahtuman jälkeen SYKE ja Arandaa operoiva VG Shipping -varustamo tarkensivat toimintaohjeita vastaavia tilanteita varten.

Lue aiemmasta Aranda-tapauksesta: