US Navyn F/A-18D Hornet syöksyi asuinalueelle Virginiassa - useita rakennuksia tuhoutui

Hornet_oceana_crash_usnavy_loKoulutuslennolla ollut Yhdysvaltain merivoimien kaksipaikkainen McDonnell Douglas F/A-18D Hornet -hävittäjä syöksyi perjantaina asuntoalueelle Virginia Beachissä Virginiassa. Kone oli hetkeä aikaisemmin noussut ilmaan kotitukikohdastaan Naval Air Station Oceanasta. Onnettomuudessa oli onni matkassa, sillä yksikään ihminen ei saanut surmansa.

Ennen maahansyöksyä Hornetin nähtiin lentävän suurella kohtauskulmalla. Samalla se ilmeisesti dumppasi polttoainetta. F/A-18D syöksyi noin kello 12.05 paikallista aikaa kaksikerroksisten talojen sekaan Mayfair Mews -asuinalueella ja syttyi palamaan. Kone ei osunut suoraan rakennuksiin, mutta tuli levisi useisiin taloihin.

Sekä lennonopettaja että tyyppikoulutuksessa ollut lentäjä ehtivät käyttää heittoistuimiaan. He laskeutuivat varjoillaan lähelle hylkyä. Toinen heistä oli vielä kiinni penkissään, mikä viittaa erittäin täpärään pelastautumiseen.

Paikalliset asukkaat avustivat toista pilottia, joka roikkui varjonsa varassa rakennuksen kuistin katosta. Hän pyysi anteeksi aiheuttamaansa tuhoa. Tämän hetkisten tietojen mukaan lentäjät mukaan laskien turmassa loukkaantui lievästi yhdeksän ihmistä, joista osa ei edes vaatinut sairaalahoitoa.

Muutamia alueella asuneita ei heti tavoitettu, mutta nyt viranomaiset ovat kertoneet että heidät kaikki on paikallistettu. Ketään ei siis menehtynyt onnettomuudessa, jossa oli olemassa suurkatastrofin ainekset. Materiaaliset vahingot sen sijaan ovat suuret: yli 60 ihmistä menetti kotinsa.

Tuhoutunut hävittäjä kuului Strike Fighter Squadron (VFA) 106 Gladiators -laivueeseen, joka vastaa merivoimien F/A-18C/D Hornet ja F/A-18E/F Super Hornet -koneiden lentäjien koulutuksesta Yhdysvaltain Atlantin rannikkolla.

Yhdysvaltain läntisellä rannikolla vastaavat koulutusyksiköt toimivat merijalkaväen Miramarissa (VMFAT-101)  ja suomalaisillekin Hornet-ohjaajille tutussa  merivoimien Lemooren tukikohdassa (VFA-125 ja VFA-122).

Hornet_oceana_crash_usnavy_2_loTämän hetkisten tietojen mukaan Hornetin toisessa moottorissa ilmeni katastrofaalinen tekninen vika heti ilmaan nousun jälkeen. Ilmeisesti kyseessä oli polttoainevuoto.

Maahansyöksyssä kone tuhoutui täydellisesti. Sen hiilikuituosien hajoaminen ja palaminen aiheuttavat ympäristövaaran, jonka takia onnettomuusalue on eristetty.

 (kuvat aukeavat suuremmiksi klikkaamalla)