US Navyn voimannäyttö Tyynellä merellä - liikkeellä kolmen ydinkäyttöisen tukialuksen osasto

tukialukset_3_1117_james_griffin_usnavy_netYhdysvaltain merivoimat harjoittelee parhaillaan läntisellä Tyynellä valtamerellä kolmen ydinkäyttöisen lentotukialuksen osastolla. Kyseessä on harvinainen, mutta ei ainutlaatuinen voimannäyttö. Harjoitus alkoi 11. marraskuuta ja se jatkuu 14. päivään asti. Mukana on kolme Nimitz-luokan tukialusta suoja-osastoineen.

Kolmen Carrier Strike Group -ryhmittymän osaston muodostavat suojaosastoineen USS Ronald Reagan (CVN 76), USS Nimitz (CVN 68) ja USS Theodore Roosevelt (CVN 71, otsikkokuvassa, klikkaa suuremmaksi). Edellisen kerran vastaava muodostelma purjehti Tyynen meren alueella lähellä Guamin saarta Valiant Shield -harjoituksessa vuosina 2006 ja 2007.

Alusten tarkkaa operaatioaluetta ei ole tällä kertaa kerrottu, mutta ne toiminevat Japaninmerellä. Yhdysvaltain voimannäyttö on suurella todennäköisyydellä kohdistettu Pohjois-Korean johdolle.

tukialukset_1_1117_usnavy_net"Useiden lentotukialusten osaston operaatiot ovat monimutkaisia ja vaativia järjestettäviä. Tämä harjoitus osoittaa Yhdysvaltain Tyynen meren laivaston kykyä toimia alueella vahvistamassa turvallisuutta ja vakautta", kertoi Tyynen meren laivaston komentaja, amiraali Scott Swift.

Lentotukialukset suojaosastoineen harjoittelevat ilmapuolustusta, merialueen valvontaa sekä tarvike- ja polttoainetäydennyksiä merellä liikkeessä oltaessa.

Yhdysvaltojen merivoimilla (US Navy) on kymmenen Nimitz-luokan lentotukialusta. 333 metriä pitkien laivojen voimanlähteenä on kaksi ydinreaktoria, jotka mahdollistavat yli 30 solmun nopeudet. Alukset kykenevät 20 vuoden toimintaan ilman polttoainetäydennystä.

Ensimmäinen luokan alus USS Nimitz otettiin käyttöön vuonna 1975. Viimeinen, USS George H.W. Bush valmistui 2009.

tukialukset_2_1117_usnavy_netTukialukset on varustettu katapulteilla ja jarruvaijerijärjestelmällä. Näin mahdollistetaan raskaasti lastattujen taistelukoneiden toiminta.

Esimerkiksi Kiinan, Venäjän ja Englannin tukialuksissa ei ole katapultteja, niissä lentoonlähdössä käytetään hyppyreitä. Tämä rajoittaa niin aselastia kuin polttoainetankkausta.

Nimitz-luokan aluksien purjehduksilla mukana olevien lentokoneiden määrä vaihtelee, mutta yleensä se on noin 90. Keskeinen taistelukonetyyppi on Boeing F/A-18 E/F Super Hornet, mutta myös vanhempia McDonnell Douglas F/A-18 C/D Hornet -versioita on vielä käytössä.

Lisäksi tyypillisesti mukana on Boeing EA-18G Growler -koneita, jotka ovat erikoistuneet elektroniseen sodankäyntiin. Grumman E-2 Hawkeye AWACS -koneet tuottavat ilmatilannekuvaa tukialusten ympäristöstä. Helikopterit, kuten Sikorsky HH-60 Seahawk, vastaaavat sukellusvenetorjunnasta ja SAR-pelastusoperaatioista. T.T.