USA iski Syyriaan - F-22 Raptor ensi kertaa taistelussa

f22_raptor_2_usdod(päivittynyt) Yhdysvallat on aamuyöllä 23. syyskuuta iskenyt Isis-järjestöä vastaan Syyrian alueella. Hyökkäys toteutettiin ilmapommituksina sekä laukaisemalla risteilyohjuksia islamilaistaistelijoiden sotilaskohteisiin. Lockheed Martin F-22 Raptor -stealth-hävittäjiä osallistui ensimmäistä kertaa taistelutoimintaan.

USA on aiemmin hyökännyt ilmasta Isis-kohteisiin Irakissa yhteensä 194 kertaa. Mukana on ollut myös ranskalaisia Dassault Rafale -hävittäjiä. Nyt iskuja laajennettiin Syyrian alueelle, jossa Isis-järjestön tukialueet sijaitsevat.

Iskuja tehtiin kolmessa aallossa yhteensä 14 kohteeseen. Mukana oli hävittäjiä, pommikoneita, miehittämättömiä ilma-aluksia sekä mereltä laukaistuja risteilyohjuksia.

f22_target_3_usdodKohteita olivat Ar Raqqah keskisessä Syyriassa, Dayr az Zawr ja Abu Kamal Itä-Syyriassa ja Hasakah koillisessa Syyriassa. Aviation Weekin mukaan kohteita oli 22 ja niihin iskettiin noin 200:lla pommilla tai ohjuksella.

Maaleiksi oli taistelijoiden ohella valittu koulutus- ja johtokeskuksia, varastoja sekä erilaisia kuljetus- ja taisteluajoneuvoja.

Ensimmäisenä F-22-hävittäjien käytöstä kertoi Wall Street Journal. Yhdysvaltain puolustusministeriö vahvisti tiedot koneiden osallistumisesta hyökkäykseen Twitterissä illalla Suomen aikaa. Julkaistussa ennen/jälkeen -kuvassa yllä on Raptor-hävittäjän tuhoama komentokeskus Ar Raqqahissa Syyriassa.

Ensimmäisessä hyökkäysaallossa ohjusristelijät USS Arleigh Burke Punaisella merellä ja USS Philippine Sea Persianlahdella laukaisivat yhteensä 47 BGM-109 Tomahawk Land Attack Missile -ristelyohjusta (TLAM).

georgewbush_usdodSeuraavaksi käynnistyneeseen ilmaoperaatioon osallistui koneita Yhdysvaltain ilmavoimista, merivoimista sekä merijalkaväestä.

Toisessa aallossa oli ympäröivän alueen tukikohdista toimineita USAF:n F-22-koneiden lisäksi Boeing F-15E Eagle ja Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon -hävittäjiä sekä Rockwell B-1 Lancer -pommikoneita.

Kolmannessa aallossa merivoimien Boeing F/A-18 Super Hornet -koneet starttasivat lentotukialus USS George H.W. Bushilta (CVN-77, kuva) Persianlahdelta. Mukana olivat myös merijalkaväen maihinnousutukialukset USS Bataan ja USS Makin Island sekä niille tukeutuivat lyhyeen lentoonlähtöön ja pystysuoraan laskuun kykenevät McDonnell Douglas AV-8B Harrier -hävittäjät.

Tukea hyökkäykselle saatiin Bahrainista, Jordaniasta, Saudi Arabiasta, Qatarista sekä Yhdistyneistä Arabiemiirikunnista. Kaikki operaatioon osallistuneet koneet palasivat tukikohtiinsa.

Isis-maalien ohella Yhdysvallat iski kahdeksaan Kohrasan-järjestön kohteeseen Syyriassa. Entisistä al-Qaida-taistelijoista kostuva järjestö on löytänyt turvasataman maasta.

Tulikaste Raptorille

F22net_USAFWall Street Journalin lähteiden mukaan Syyriaan kohdistetuissa iskuissa käytettiin ensimmäistä kertaa taistelutoiminnassa Lockheed Martin F-22 Raptor -stealth-hävittäjiä. Tämä viittaisi siihen että Syyriassa arvioitiin olevan mahdollisuus kohdata ilmatorjuntaa tai jopa hävittäjiä.

Tutkassa heikosti näkyvä ilmaherruushävittäjä Raptor soveltuu myös ilmapuolustuskohteiden lamauttamiseen hyökkäyksen ensivaiheisssa. Koneen ilmataistelukykyä pidetään maailman parhaana. Se kuljettaa ohjukset ja pommit sisäisessä asekuilussa.

Isis-järjestön ilmapuolustuskyvystä ei ole tietoa, mutta Syyrian hallituksella on käytössään vahva venäläistä perää oleva ilmatorjunta tutka -ja ohjusjärjestelmineen. Maan johtoa oli etukäteen informoitu iskusta mutta lupaa sille ei oltu pyydetty.

Syyrian ilmapuolustuksen nykyisestä toimintakyvystä ei ole varmuutta. Hallituksella on käytössä edelleen myös taistelukoneita, jotka pommittavat kapinallisia. Tiistaina aamupäivällä Israelin ilmatorjunta ampui Patriot-ohjuksella alas maan ilmatilaan Golanin kukkuloilla vahingossa lentäneen syyrialaisen Suhoj Su-24 -koneen.

Viidennen sukupolven hävittäjä F-22 Raptor teki ensilentonsa 1997 ja palveluskäyttöön se otettiin 2005. Erittäin kalliiksi tulleita hävittäjiä (CNN:n mukaan 412 miljoonaa dollaria kappale) rakennettiin vain 195 konetta, joista operationaaliseen käyttöön otettiin 187.