Väsymystutkijoiden hätähuuto lentoturvallisuuden puolesta

approachEuroopan liikenneturvallisuusneuvosto ETSC on julkaissut raportin, jossa vedotaan EU:n päättäviin elimiin uusien ilmailun työ- ja lepoaikasäännösten osalta.  Väsymystutkijat ovat pettyneet tutkimustulostensa huomiotta jättämiseen ja pelkäävät nyt lentoturvallisuuden puolesta.

 

Väsymys on merkittävä onnettomuuksiin myötävaikuttava syy kaikissa liikennemuodoissa, ei vain ilmailussa. Väsymyksenhallinta on monimutkainen prosessi. Liikenneturvallisuusneuvosto ETSC:n mukaan on huolestuttavaa, että ehdotukset uusista säännöksistä eivät ota huomioon tieteellisiä tutkimustuloksia - jotka EASA itse on tilannut.

Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA on pyrkinyt ratkaisemaan väsymyksenhallinnan problematiikkaa ilmailun työ- ja lepoaikasääntöjä suunnitellessaan.

Saadakseen tieteelliselle tutkimukselle suurempaa painoarvoa ETSC kokosi asiantuntijatyöryhmän, joiden tehtäväksi tuli analysoida niin tieteellisiä todisteita kuin EASAn työ- ja lepoaikasäädösehdotusta.

Työryhmä koostui seuraavista tutkijoista: Rob Gifford Gifford Partnershipistä, Torbjorn Akerstedt Tukholman yliopistosta ja Karoliinisesta Instituutista, Philippe Cabon Pariisin Descartes-yliopistosta, Simon Folkard Pariisin Descartes-yliopistosta ja Swansean yliopistosta, Alexander Gundel, joka aiemmin toimi Saksan ilmakehä- ja avaruuskeskuksessa (DLR), Ries Simons European Society of Aerospace Medicinestä sekä Mick Spencer, joka on ollut QinetiQ-puolustusteknologiayrityksessä.

 ETSC:n raportin mukaan koko EU:n kattavat työ- ja lepoaikasäännöt olisi hyvä saada voimaan. Niiden tavoitteena tulisi ensisijaisesti olla kansalaisten turvallisuuden lisääminen eikä sen vaarantaminen.

Ehdotuksen jotkut osat ovat ehdottomasti oikeaan suuntaan, mutta ilman selkeitä parannuksia turvallisuuden lisääminen on vaakalaudalla. ETSC vetoaakin Euroopan komissioon, EU-jäsenvaltioihin ja parlamenttiin, jotta asiaa mietittäisiin vielä huolellisesti, ennen kuin ehdotuksia hyväksytään, ETSC toteaa raportissaan.

FTL_marssi_5 ”ETSC:n vetoomus on tiedemiesten hätähuuto. Osa komitean jäsenistä on itse ollut mukana tekemässä EASAn tilaamaa selvitystä. Tutkimusten huomiotta jättäminen on turhauttavaa asiaan perehtyneiden tiedemiesten mielestä”, toteaa FPA:n turvatoimikunnan puheenjohtaja Hannu Korhonen.

”Eurooppalaiset lentäjäyhdistykset ovat vaatineet tieteellisten tutkimustulosten huomioimista jo pitkään. Lentäjäyhteisön ulkopuolelta tuleva vaatimus tukee meidänkin tavoitettamme turvallisemmasta lentoliikenteestä Euroopassa.”

European Transport Safety Council (ETSC)