Vauhdikas YouTube-video Ilmavoimien rajat ylittävistä Over Border -harjoituksista

overborder_puolustusvoimatPuolustusvoimien YouTube-kanavalla on julkaistu vauhdikasta ilmavideota sisältävä kooste Suomen, Ruotsin ja Norjan ilmavoimien yhteisistä Over Border -ilmataisteluharjoituksista. Niitä pyritään järjestämään jopa viikoittain osana normaalia toimintaa ilman  suurempaa ennakkovalmistelua. Videon perusteella tosin näin ei aina onnistuta toimimaan.

Cross tai Over Border -harjoituksia on järjestetty jo useita vuosia. Ne käynnistyivät Suomen ja Ruotsin välillä vuonna 2008. Nykyään harjoitukset ovat osa Pohjoismaista yhteistyötä NORDEFCO:n puitteissa (Nordic Defence Cooperation).

Puolustusvoimien mukaan kolmen valtion ilmavoimien Over Border -toiminta on ainutlaatusta maailmassa. Lentotoiminta tapahtuu sovitun valtion alueella, minne kahden muun koneet siirtyivät harjoituksen nimen mukaisesti rajojen yli.

Kyseessä on rutiininomainen harjoittelumuoto, jolle erilaiset hävittäjätyypit tuovat lisäarvoa. Ruotsin koneena niissä on Saab JAS 39 Gripen, Norjalla Lockheed Martin (General Dynamics) F-16 Fighting Falcon ja Suomella Boeing (McDonnell Douglas) F/A-18 Hornet.

YouTubessa Puolustusvoimien DefenceForcesFinland-kanavalla 16. heinäkuuta julkaistu video käy läpi harjoitusten tavoitteita ja niissä mukana olleiden kokemuksia. Mukana on näyttävää ilmasta kuvattua videota jokaisen kolmen maan ilmavoimilta.

Materiaalissa on hyödynnetty nykyaikaisia minivideokameroita, jotka voidaan kiinnittää hävittäjien ohjaamoon. Näyttävin materiaali vaikuttaisi tulevan Norjan ilmavoimilta.

Videossa myös haastatellaan harjoituksiin osallistuneita. Heidän kertomustensa kuvitukseksi olisi voinut leikata enemmänkin materiaalia varsinaisesta lentotoiminnasta. Suomalaiskommenttien mukaan järjestelyt voisivat sujua suoraviivaisemminkin, mutta joka tapauksessa kaikki on opiksi kansainvälisessä ympäristössä toiminnan kehittämiseksi.

 

Katso video

Lue myös: