Venäjän ilmavoimien Open Skies -tiedustelukone An-30B lentää Suomessa

Venäjän ilmavoimien Open Skies Antonov An-30BVenäjä toteuttaa kiintiön mukaisen Open Skies -tarkkailulennon Suomessa 26. - 28. kesäkuuta 2017. Koneena käytetään Venäjän Open Skies -sertifioitua Antonov An-30B -tarkkailukonetta. Lento on Open Skies -sopimuksen mukainen.

Venäjän tehtäväryhmän vahvuus on 17 henkeä. Tarkkailulennon suomalaisena tehtävänjohtajana toimii komentajakapteeni Kari Ahrnberg Pääesikunnasta.

Open Skies (Avoin taivas) on sopimus, jonka tavoitteena on edistää avoimuutta ja turvallisuutta Euroopassa. Sopimus mahdollistaa jäsenvaltioiden tarkkailu- ja kuvauslennot toistensa ilmatilassa ennalta laadittujen lentosuunnitelmien mukaisesti.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön ETYJ:n asevalvontasopimuksiin kuuluva Open Skies (Avoin taivas) on hanke, jonka tavoitteena on edistää avoimuutta ja turvallisuutta Euroopassa. Sopimus mahdollistaa jäsenvaltioiden tarkkailu- ja kuvauslennot toistensa ilmatilassa ennalta laadittujen lentosuunnitelmien mukaisesti.

Open Skies-sopimuksen on allekirjoittanut 34 valtiota. Venäjä on ollut sopimuksen piirissä vuodesta 2001. Suomi liittyi mukaan helmikuussa 2003. Maahamme kohdistuu vuosittain yksi tai kaksi tarkkailulentoa.

Sopimus mahdollistaa jäsenvaltioiden tarkkailu- ja kuvauslennot toistensa ilmatilassa ennalta laadittujen lentosuunnitelmien mukaisesti. Myös käytettävän konekaluston varustus on tarkasti määritelty

Suomi suorittaa vuosittain keskimäärin kaksi tarkkailulentoa useimmiten yhteistyössä muiden Pohjoismaiden kanssa. Lennoilla on käytetty mm. Ruotsin ilmavoimien Open Skies -sertifioitua ja sopimuksen sallimilla sensoreilla varusteltua kaksimoottorista Saab 340B -potkuriturbiinikonetta (OS-100). T.T.