Venäläinen An-30B-tiedustelukone tekee Open Skies -lennon Suomessa

Venäjän ilmavoimien Open Skies Antonov An-30BVenäjä toteuttaa Open Skies -tarkkailulennon Suomessa 20.–23. heinäkuuta. Tehtävällä käytetään normaaliin tapaan Antonov An-30B Open Skies -tarkkailukonetta. Venäjän ryhmän vahvuus on 17 henkeä. Tarkkailulennolla suomalaisten vanhimpana toimii majuri Timo Heinäaho.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön ETYJ:n asevalvontasopimuksiin kuuluva Open Skies (Avoin taivas) on hanke, jonka tavoitteena on edistää avoimuutta ja turvallisuutta Euroopassa. Sopimus mahdollistaa jäsenvaltioiden tarkkailu- ja kuvauslennot toistensa ilmatilassa ennalta laadittujen lentosuunnitelmien mukaisesti.

Open Skies-sopimuksen on allekirjoittanut 34 valtiota. Venäjä on ollut sopimuksen piirissä vuodesta 2001.

Suomi liittyi sopimukseen helmikuussa 2003. Maahamme kohdistuu vuosittain yksi tai kaksi tarkkailulentoa.

saab340_opensky_osceSopimus mahdollistaa jäsenvaltioiden tarkkailu- ja kuvauslennot toistensa ilmatilassa ennalta laadittujen lentosuunnitelmien mukaisesti. Myös käytettävän konekaluston varustus on tarkasti määritelty

Suomi suorittaa vuosittain keskimäärin kaksi tarkkailulentoa useimmiten yhteistyössä muiden Pohjoismaiden kanssa. Lennoilla on käytetty Ruotsin ilmavoimien Open Skies -sertifioitua ja sopimuksen sallimilla sensoreilla varusteltua kaksimoottorista Saab 340B -potkuriturbiinikonetta (OS-100).

Lue myös: