Venäläisiä sotilaskoneita Ilmavoimien Hornet QRA-päivystyshävittäjien ottamissa kuvissa

Kansainvätu160_hn_0617_ilmavoimatlisessä ilmatilassa Suomenlahdella ja Itämerellä on viime päivien aikana ollut poikkeuksellisen vilkasta sotilasilma-alusten lentotoimintaa. Ilmavoimat julkaisi torstaina 15. kesäkuuta useita QRA-päivystyksessä olleiden F/A-18 Hornet -hävittäjien ohjaajien ottamia tunnistuskuvia. Niissä on mukana laaja kirjo venäläisiä sotilasilma-aluksia.

Ilmavoimat kertoo suorittaneensa osana Suomen alueellisen koskemattomuuden valvonnan ja turvaamisen tehtävää (AKV /AKT) useita tunnistuslentoja. Niiden kohteina on ollut kansainvälisessä ilmatilassa Suomen aluevesirajojen tuntumassa liikkuneita ilma-aluksia. Maamme ilmatilaa ei niiden yhteydessä loukattu.

be20_hn_0617_ilmavoimatMcDonnell Douglas (Boeing) F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjät suorittivat keskiviikkona ja torstaina 14. - 15. kesäkuuta useita operatiivisia tunnistuslentoja. Niiden yhteydessä tunnistettiin ja valokuvattiin muun muassa oheisissa kuvissa näkyviä venäläisiä sotilasilma-aluksia.

Mukana oli niin raskas strateginen Tupolev Tu-160 -pommikone kuin Suhoi Su-27 -hävittäjiä. Lisäksi kuvattiin johtokeskukseksi suunniteltu Iljushin Il-22 -potkuriturbiinikone ja Berijev Be-50 -johto- ja valvontakone (AWACS, Airborne Warning and Control System). Merialueen yllä nähtiin myös taktisia Suhoi Su-24 ja Su-34 -pommittajia.

su34_hn_0617_ilmavoimatSu-27- ja Su-34-koneet olivat kuvien perusteella aseistettu ilmataisteluohjuksin. Suuri strateginen Tupolev Tu-160 -pommittaja on harvinainen vieras Suomen lähialueen kansainvälisessä ilmatilassa.

Ilmavoimien QRA-päivystyskoneet (Quick Reaction Alert) ovat tilanteen mukaisessa valmiudessa tukikohdissaan. Nyt julkaistuista kuvissa muutamassa näkyy myös toinen Hornet (esimerkiksi alla, klikkaa kuvat suuremmiksi).

Tässä otoksessa on Ilmavoimien mukaan toinen suomalainen Hornet-päivystyskone, mutta kuvien resoluutio on sellainen, että tunnukset eivät erotu.

su24_hn_0617_ilmavoimatToinen vaihtoehto olisi voinut olla NATO:n Baltic Air Policing -operaatioon osallistuva Viron Ämariin tukeutuva Espanjan ilmavoimien (Ejército del Aire) Hornet. Koneet ovat olleet siellä päivystämässä toukokuun alusta.

Myös NATO:n espanjalaishävittäjät ovat suurella todennäköisyydellä seuranneet viime päivien vilkasta sotilasilma-alusliikennettä Suomenlahden yllä. Samaten Ruotsin ilmavoimien Saab JAS 39C Gripen -hävittäjät kävivät tunnistamassa venäläiskoneita Itämerellä.

Itämerellä on kesäkuun alusta ollut käynnissä NATO:n BALTOPS 2017 -harjoitus, jossa on mukana noin 50 sota-alusta ja  50 lentokoneita. Venäläiskoneiden poikkeuksellinen aktiivisuus merialueilla saattaisikin liittyä huomenna päättyvään harjoitukseen. T.T.


su27_hn_0617_ilmavoimat


tu160_0617_ilmavoimat


il22_su27_hn_0617_ilmavoimat