Yhdysvallat laukaisi 59 TLAM-risteilyohjusta Syyrian ilmavoimien tukikohtaan

TLAM_USSporter_0417_USDOD(Uutinen päivittynyt) Kaksi US Navyn Arleigh Burke -luokan ohjushävittäjää on varhain aamulla Suomen aikaa laukaissut Välimereltä 59 TLAM-risteilyohjusta Shayratin lentotukikohtaan Syyriassa. Kyseessä on vastatoimi Syyrian ilmavoimien ilmaiskuun, jossa arvioidaan käytetyn hermokaasua.

Ohjushävittäjät USS Ross (DDG-71) ja USS Porter (DDG-78) laukaisivat VLS-siiloistaan (Vertical Launching Silo) BGM-109 Tomahawk Land Attack Missile -risteilyohjuksia. Niissä on 450 kilon taistelukärki. US Navyn mukaan Tomahawk maksaa 832 000 dollaria kappale.

Risteilyohjus on eräänlainen itseohjautuva pienoislentokone, jonka voimanlähteenä on suihkuturbiini. Se lentää tarkasti kohteeseensa erilaisten sensorien kuten GPS-paikannuksen ja lämpökameran avulla. Ohjus voidaan määrittää lentämään lukuisten reittipisteiden kautta tutkavalvontaa väistellen.

US Navyn Arleigh Burke -luokan hävittäjässä on yhteensä 60 Mk.41 VLS -ohjussiiloa (29 etukannella ja 31 takana, kuvassa alla). Yleensä niihin on ladattu myös muita aseita kuten ilmatorjuntaohjuksia.

Siten on mahdollista että alukset ovat hyökkäyksessä laukaisseet kaikki käytettävissä olevat TLAM-risteilyohjuksensa. Syyrian iskussa oli tarkoitus käyttää 60 ohjusta, mutta yksi osoittautui vialliseksi.

1_fregattiNyt laukaistujen täsmäaseiden maaleina Syyrian lentotukikohdassa oli kantalinnoitettuja konesuojia. Kohteena olivat myös polttoaine- ja ammusvarastot.

 Ensi tietojen vastaisesti kiito- ja rullaustiejärjestelmää ei ilmeisesti maalitettu. Suhteellisen pienellä taistelukärjellä varustettu Tomahawk soveltuisikin huonosti tällaisten kohteiden tuhoamiseen.

 Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan arviolta 20 sotilaskonetta olisi kuitenkin tuhottu. Hyökkäyksestä varoitettiin tukikohdassa olleita venäläisiä etukäteen.

Siten on mahdollista, että syyrialaiset olisivat ehtineet siirtää toimintakuntoiset koneensa pois tukikohdasta. Syyrian lentotukikohtien ympärillä lojuu yleisesti erilaista käytöstä poistunutta kalustoa. Netissä levinneiden kuvien perusteella vaikuttaa siltä, että ainakin osa Shayratin konesuojissa olleista taistelukoneista on selviytynyt iskusta.

Yhdysvaltain tietojen mukaan syyrialaiset koneet, joiden kerrotaan osallistuneen hermokaasuhyökkäykseen, olisivat toimineet nimenomaan Shayratin tukikohdasta.

 US Navy julkaisi aamulla ohjusiskusta videon (alla). Siinä USS Porter (DDG-78) laukaisee siiloistaan Tomahawk-risteilyohjuksia Syyriaan. T.T.