Yhdysvallat sijoitti taistelutoimintaankin kykenevät MQ-9 Reaper -lennokit Viroon

Reaper_PuolassaYhdysvaltain Euroopan ilmavoimat USAFE on yhdessä Viron hallituksen sekä Baltian alueen liittolaisten kanssa sijoittanut tilapäisesti General Atomics MQ-9 Reaper -lennokit ja henkilöstöä.

USAFE on sijoittanut tilapäisesti 52nd Expeditionary Operations Group Detachment 2 -yksikön Viron Ämarin tukikohtaan. Sen miehistö operoi General Atomics MQ-9 Reaper -lennokkia.

Reaper_Puolassa_2Normaalisti kyseinen MQ-9 Reaper on ollut sijoitettuna Puolan Miroslawiecin lentotukikohtaan vuodesta 2018 lähtien. Syy tilapäiseen uudelleensijoitukseen on Puolan tukikohdan kiitotieremontti. Miroslawiecin tukikohtaan on sijoitettu Reaperit rekisteriltä N428HK
ja N429HK.

Operaation päämääränä on osoittaa valvontakykyä alueella sekä vahvistaa NATO-kumppanimaiden sekä Eurooppalaiskumppanien yhteistoimintaa. Lennokki tarjoaa monitoimikykyä ilmaan, maalle sekä merelle tarjoten joustavuutta sekä parantaen tilannetietoisuutta.

General Atomics MQ-9B Reaper -lennokki on 11 metriä pitkä ja siipien kärkiväli on 20,1 metriä. Reaper voi operoida yli 15 kilometrin korkeudessa 40 tunnin toiminta-ajalla jopa 1000 merimailin mittaisia tehtäviä. Hyötykuormaa se voi kuljettaa jopa 1700 kg.

 Reaperin Reaper_ilmassa_USAFkuuteen ulkoiseen ripustimeen voidaan tarvittaessa asentaa ainakin 16 AMG-114P Hellfire -ohjusta ja kaksi laserohjattua GBU-12 Paveway II -pommia. Lennokkiin ollaan myös integroimassa ainakin MBDA:n Brimstone-ohjusta ja inertia/GPS-ohjautuvia GBU-38 JDAM (Joint Direct Attack Munition) -pommeja. USAF:n suunnitelmissa on integroida lennokkiin myös ilmasta-ilmaan vaikutuskyky.

Päivitys kello 20.05: Vaihdettu otsikon yksikkö monikkomuotoon ja lisätty Reapereiden rekisteritunnukset.

Lue myös: