Yhdysvalloista voidaan pian lentää Kuubaan päivittäin jopa 110 reittilentoa

Havanna_cityview_1Yhdysvallat ja Kuuba ovat allekirjoittavat pian bilateraalisopimuksen maiden välisestä aikataulunmukaisesta lentoliikenteestä. Sopimus mahdollistaa jopa 110 päivittäistä lentoa Yhdysvalloista Kuubaan. Maiden välillä ei ole ollut aikataulunmukaisia reittilentoja yli 50 vuoteen.

Yhdysvallat ja Kuuba sopivat joulukuussa 2015  säännöllisen aikataulunmukaisen lentoliikenteen sallimisesta maiden välille. Sopimus julkistettiin reilu vuosi sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ehdotti suhteiden normalisoimista Kuuban kanssa. Toinen merkittävä muutos tapahtui jo elokuussa 2015, kun Yhdysvaltojen lähetystön avaamista juhlistettiin Havannassa 54 vuoden jälkeen.

Sopimus on määrä allekirjoittaa Havannassa tänään 16. helmikuuta. Aiemmin maiden välillä oli sallittu lentää ainoastaan tilauslentoja. Uusi sopimus mahdollistaa lentoslottien hakemisen sallituille reittipareille. Matkustajaliikenteen lisäksi myös rahdinkuljetukseen odotetaan kasvavan huomattavasti.

AA_A319_sharklet_1Yhdysvaltain lentoyhtiöillä on sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen viisitoista päivää aikaa hakea liikennöintilupia uusille reittipareille Yhdysvaltain liikenneministeriöltä. Ainakin American Airlines, United Airlines ja JetBlue ovat ilmoittaneet kiinnostuksensa Kuuban lentoliikenteen kasvattamisesta.

Uusi kahdenvälinen lentoliikennesopimus sallii 20 päivittäistä edestakaista lentoa Yhdysvalloissa Kuuban Havannaan. Lisäksi Yhdysvalloista on mahdollista operoida kymmenen edestakaista päivittäistä lentoa yhdeksään muuhun Kuuban kohteeseen.

Lisääntyvä lentoliikenne asettaa paineita Havannan Jose Marti International Airport'in kehittämiseksi. Nykyisellään suuri liikenteen kasvu voi tuoda erinäisiä haasteita lentokentän toimintaan. Nykyisin Havannan lentoaseman kansainvälistä terminaalia käyttää 25 lentoyhtiötä. Sen lisäksi lentoasemalla on erikseen terminaali mm. tilauslentoliikenneelle, jota käyttävät mm. Yhdysvalloista tulevat lennot.

Havannan lisäksi muita potentiaalisia reittikohteita Kuubassa olisivat esimerkiksi Varadero, Santiago de Cuba, Camaguey, Santa Clara ja kenties jopa Guantanamo.

Yhdysvalloissa asuu noin 1,8 miljoonaa amerikankuubalaista, joista noin puolet asuu Miamin ja Fort Lauderdalen alueella Floridan osavaltiossa.

Lue myös: