Kuubassa perustettu ilmakuljetusliitto jo 70 vuoden ikään (video)

IATA_hotelliKansainvälinen ilmakuljetusliitto IATA on ajanut lentoyhtiöiden ja ilmailualan yhteistä etua jo 70 vuotta. Samassa ajassa kansainvälinen lentoliikenne on yli satakertaistunut. Lentoyhtiöiden välinen yhteistyö parantaa turvallisuutta, luotettavuutta ja taloudellisuutta. Niistä kaikista hyödyn saavat myös lentomatkustajat.

Harva ala voi esitellä yhtä vahvaa kasvua. Se olisi toki ollut huomattavasti maltillisempaa ilman IATA:n (International Air Transport Association) avulla luotuja standardeja, käytäntöjä sekä menetelmiä.

Vuosittain arviolta noin 50 miljoonaa matkustajaa lentää käyttäen matkallaan kahta eri lentoyhtiötä. Sen lisäksi vieläkin suurempi määrä matkustaa hyödyntäen codeshare-lentoja. Molempien matkustustapojen helppous ja tehokkuus on ilmailualan 70-vuotisen yhteistyön tulosta.

 IATA70_logoIATA:n standardit ovat tuoneet matkustajille lisäarvoa mahdollistaen lähes saumattoman maailmanlaajuisen lentomatkustamisen. Matkustajat voivat yhden maksusuorituksen jälkeen matkustaa usean yhtiön kyydissä ja matkalaukku seuraa mukana.

IATA perustettiin Havannassa Kuubassa 19. huhtikuuta 1945. Perustamiskokouksessa legendaarisessa Hotel Nacional De Cubassa oli mukana 57 lentoyhtiödelegaatiota 31 maasta.

IATA_placardOsallistujat tulivat pääosin Pohjois-Amerikasta ja Euroopasta. Uuden IATA:n ensimmäinen kokous järjestettiin vain puoli vuotta myöhemmin sen päämajassa Montrealissa.

Vuonna 1947 eli vain kaksi vuotta perustamisensa jälkeen järjestettiin ensimmäinen liikennekonferenssi Rio de Janeirossa. Siellä oli esillä lähes 400 ratkaisumallia kattamaan ilmakuljetuksen eri osa-alueita.

Pian tämän jälkeen saatiin solmituksi MITA-sopimus (Multilateral Interline Traffic Agreement), joka sisältää ohjeistuksen eri yhtiöiden välisille jatkolennoille.

Nykyinen IATA on jatkoa liitolle, joka perustettiin Haagissa vuonna 1919 eli samana vuonna kuin ensimmäinen aikataulunmukainen kaupallinen lento operoitiin. 

Nykyisin IATA:n jäseniä on jo noin 250 lentoyhtiötä 31 maasta ympäri maailman. Finnairin edeltäjä Aero O/Y liittyi ilmakuljetusliittoon vuonna 1949, jolloin se sai lentoyhtiötunnuksen AY. Se on käytössä edelleen.

IATA:n puheenjohtajan Tony Tylerin tervehdys:

Lue myös: