Aerion yhteistyöhön NetJetsin kanssa - liikelentoyhtiölle osto-oikeus 20 AS2-yliäänikoneeseen

AerionAS2_NetjetsYlisooniseen nopeuteen yltävää AS2-liikesuihkukonetta kehittävä Aerion Supersonic on solminut laajan yhteistyösopimuksen suuren liikelentoja tarjoavan NetJetsin sekä ilmailualan kouluttaja FlightSafety Internationalin (FSI) kanssa. Tavoitteena on muokata maailmanlaajuinen liikkuminen uuteen uskoon.

NetJets ja Aerion selvittävät laajaa yhteistyötä maailmanlaajuisen liikkumisen kehittämiseksi Aerion Connect -alustalla.

Aerion ConnectTavoitteena on tehdä lentomatkustuksesta nautinnollista ja tehokasta poistamalla nykypäivän kitkapisteet ekosysteemistä. Yhden applikaation kautta Aerionin asiakkaille tarjotaan yhteyksiä heidän tarpeidensa mukaan.

Liikesuihkukoneiden osaomistusta tarjoava ja koneita operoivalla NetJetsillä on käytössään yli 760 liikesuihkukoneen laivasto, joista 385 konetta on toimitettu viimeisen 11 vuoden aikana.

AerionAS2-6 FSI:n kanssa Aerion perustaa uuden koulutuskeskuksen ylisooniseen ilmailukoulutukseen, jonka osaamista tarjotaan siviili- ja sotilasilmailun tarpeisiin. Aerion-brändätty koulutuskeskus hyödyntää FSI:n laajaa koulutusosaamista tulevaisuuden lentomiehistöjen koulutuksessa.

NetJets on lisäksi solminut sopimuksen 20 AS2-yliäänikoneen osto-oikeudesta, joka nostaa Aerionin tilauskirjan arvon jo yli 10 miljardiin Yhdysvaltain dollariin. AS2-koneita tilasi 20 kappaletta vuonna 2015 myös yhdysvaltalainen liikesuihkukoneiden osaomistuksia tarjoava Flexjet. Sen operoinnissa on noin 140 liikesuihkukonetta.

Aerion AS2 yltää 1,4 Machin huippunopeuteen

Aerion_Park12-paikkaisen Aerion AS2-liikesuihkukoneen valmistamisen on määrä alkaa Yhdysvaltain Floridan osavaltion Melbournen Aerion Parkissa vuonna 2023. Ensilennon odotetaan tapahtuvan vuonna 2024 ja käyttöönoton on määrä tapahtua vuoteen 2026 mennessä. Ensimmäisen kymmenen vuoden AS2-koneiden tuotantomäärän yhtiö arvioi olevan 300 kappaletta.

Aerion on suorittanut tuulitunnelikokeet loppuvuodesta 2020, joiden aikana lentoja on kertynyt noin 78 000 merimailia eli noin 125 500 kilometrin verran. Nyt valmistellaan tuotantoon etenemistä. Valmistajan mukaan AS2:n on määrä olla ensimmäinen ylisooninen lentokone kaupallisilla markkinoilla 51 vuoteen. Kyseessä on myös ensimmäinen yliäänikone, joka on suunniteltu lentämään synteettisen lentopolttoaineen voimin.

AerionAS2-2Aerion AS2 -liikesuihkukoneen on määrä olla 1, 5 kertaa nopeampi kuin nykypäivän nopeimmat liikesuihkukoneet. Voimanlähteenä on kolme General Electric Affinity -moottoria.

Lennoilla AS2 ei käytä perinteistä jälkipoltinta, jossa polttoainetta ruiskutetaan suoraan suihkuputkeen ja palokaasut poistuisivat nopeasti antaen lisätehoa.

Huippunopeutta AS2 kerää 1,4 Machia eli noin 1600 km/h. Matkalentonopeutta, jolloin ns. yliäänipamaus ei kuulu maanpinnalle on 1,0-1,2 Machia. Tuolloin koneen toimintamatka on 4200 merimailia eli noin 7700 kilometriä. Alisooninen matkalentonopeuskin on 0,95 Machia, jolloin toimintamatka olisi 5400 merimailia eli 10 000 kilometriä.

AerionAS2_1AS2 julkistettiin vuonna 2014 jolloin se korvasi vuonna 2004 esitellyn kaksimoottoriseksi suunnitellun Aerion SBJ-liikesuihkukoneen. AS2-koneen kehityshankkeen hinnaksi on arvioitu 4-5 miljardia dollaria.

Aerionin kumppanilista on laaja ja sieltä löytyvät mm. Boeing, GE Aviation, Safran, BAE Systems, Honeywell ja Raytheon.

NetJetsin sekä FSI:n omistaa Warren Buffetin yhtiö Berkshire Hathaway. MH