Boeing vetäytyy Belgian hävittäjähankinnasta

Boeing_Gene_CunninghamBoeing on kertonut Belgian hallitukselle, ettei se osallistu hankkeeseen, jolla korvataan maan nykyiset Lockheed Martin F-16 A/B -hävittäjät. Amerikkalaisvalmistaja ei siten aio vastata Belgian tietopyyntöön ja siten F/A-18 Super Hornet poistuu kisasta.

Boeing Defencen myynnistä vastaava johtaja Gene Cunningham totesi Lentoposti.fi:lle lähetetyssä lausunnossa pahoittelevansa tilannetta. Hänen mukaansa  arvioinnin jälkeen Boeing ei näe mahdollisuuksia kilpailla Belgian hankkeessa tasavertaisesti omalla F/A-18 Super Hornet -koneellaan.

Cunninghamin mukaan päätös mahdollistaa Boeingin keskittymisen maailmanlaajuisten asiakkaidensa tukemiseen, uusien tilausten turvaamiseen ja teknologian sekä järjestelmien kehitykseen, joita tarvitaan nykyisten ja tulevien uhkien torjunnassa.

"Avoimessa kilpailutilanteessa Boeing tarjoaa ratkaisuja joissa on syvyyttä ja leveyttä", toteaa yhtiö.

Belgia aikoo korvata nykyiset 59 Lockheed Martin F-16 A/B -hävittäjäänsä 34 uudella koneella. Niiden on määrä olla käytössä vuodesta 2025 lähtien.

Belgian hävittäjähankinnassa ovat mukana edelleen Lockheed Martin F-35, Eurofighter Typhoon, Dassault Aviation Rafale ja Saab JAS 39E Gripen. Kaikki edellämainitut valmistajat Boeingin Super Hornet mukaanlukien ovat mukana Suomen Ilmavoimien HX-hävittäjähankkeessa.