• strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/customers/lentopostifi/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/customers/lentopostifi/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/customers/lentopostifi/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/customers/lentopostifi/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 159.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/customers/lentopostifi/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/customers/lentopostifi/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/customers/lentopostifi/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/customers/lentopostifi/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /var/www/customers/lentopostifi/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 744.

EASA ottaa aktiivisemman roolin miehittämättömien ilma-alusten sääntelyssä

 EASA_logo_1Euroopan lentoturvallisuusvirasto  EASA on ottanut entistä aktiivisemman roolin RPAS (Remotely Piloted Aircraft Systems) -laitteiden sääntelyssä. Kansainvälistä sääntelyä kehittävän JARUS-työryhmän johtoon nousi syyskuussa Eurooppalainen Eric Svivel.

JARUS (Joint authorities for Rulemaking on Unmanned Systems) koostuu valtioiden asiantuntijoista. Työryhmän johdossa on EASA:n edustaja ja varapuheenjohtaja Cristopher Swider tulee FAA:sta, joka osoittaa sen yhteistyön laajuuden. Valtioita on mukana 33 ja Suomi liittyi joukkoon vuonna 2013. Tavoitteena on RPAS-sääntelyn kansainvälinen harmonisointi, jota kehitetään JARUSin seitsemästä eri työryhmässä.

JARUS-työryhmän viimeisin kokous järjestettiin Helsingissä 15.-19. syyskuuta. Kokouksessa luotiin suuntaviivat joiden mukaan RPAS-toimintaa säännellään joustavalla lähestymistavalla. Lisäksi luotiin uusi JARUS secretariat, joka perustetaan Brysseliin. Tavoitteena on entisestään parantaa JARUSin ja teollisuuden yhteistyötä sekä tukea kansainvälisen siviili-ilmailujärjestö ICAO:n RPAS-linjauksia.

ICAO:lla on oma Unmanned Aircraft Study Group (UASSG), johon myös Suomi osallistui Norjan neuvonantajana. ICAO sai elokuussa valmiiksi alustavan version RPAS-laitteiden sääntelystä elokuussa ja se on parhaillaan lausuntokierroksella. Tuleva Doc 10019 julkaistaa keväällä 2015. Syyskuussa 2014 myös Trafin oma edustaja on lähetetty mukaan ICAO:n työryhmään.

Lue myös: