Hallitus tukee Finnairia – suunnitteilla 600 miljoonan euron valtiontakaus

A330_tail_closeHallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta on 19. maaliskuuta 2020 pitämässään kokouksessa linjannut, että valtio voi myöntää enintään 600 miljoonan euron suuruisen valtiontakauksen Finnair Oyj:n rahoitustarpeisiin. Takausjärjestely edellyttää eduskunnan suostumusta.

Koronaviruksen aiheuttama tilanne on täysin poikkeuksellinen, minkä vuoksi yritysten rahoituskanavat eivät toimi normaalisti. Finnair varautuu etukäteen tilanteeseen, jossa se saattaa tarvita työeläkkeiden takaisinlainausta lisärahoituksen varmistamiseksi, jos muuta rahoitusta ei lähikuukausina ole saatavilla.

Tällöin edellytetään aina takausta, joka normaalitilanteessa on pankkitakaus. Kun pankkitakauksia ei ole saatavilla, Finnair on hakenut valtion takausta.

”Valtio omistaa 55,8 prosenttia Finnairin osakkeista. Valtio on vastuullinen omistaja, ja nyt on erittäin vakava tilanne sekä kansallisesti että kansainvälisesti, minkä vuoksi valtion täytyy tukea Finnairia", toteaa valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Tytti Tuppurainen.

AWF_Finnair_pallo_1"Yhtiön ylläpitämät reittiyhteydet ovat Suomen huoltovarmuuden sekä rahti- ja matkustajaliikenteen kannalta erittäin tärkeitä, ja yhtiön vaikutus kansantalouteemme on merkittävä. Haluamme varmistaa, että Finnairin toiminta ei keskeydy, vaikka yhtiö kärsii koronaviruksen aiheuttamasta äkillisestä muutoksesta markkinatilanteessa”, jatkaa mnisteri Tuppurainen

Vahvimmatkin lentoyhtiöt ovat tällä hetkellä vaikeuksissa ja ovat pyytäneet omaa valtiotaan apuun. Markkinatilanteen muutos on niin raju, että Finnairinkin kaltainen vakavarainen yhtiö saattaa tilanteen pitkittyessä tarvita tukea.

Finnair kertoi jo 16. maaliskuuta, että se on toteuttamassa kokoluokaltaan merkittävän lisärahoitussuunnitelman varmistaakseen yhtiön tulevaisuuden pitkittyneessäkin koronavirustilanteessa. Suunnitelma sisältää olemassa olevan valmiusluottolimiitin käyttöönoton, kiinnittämättömien lentokoneiden myynti- ja takaisinvuokrausjärjestelyjä sekä merkittävän suuruisen, markkinaehtoisen TyEL-takaisinlainausjärjestelyn.

Lisärahoitussuunnitelmaan kuuluvan, jo nostetun valmiusluottolimiitin määrä on 175 miljoonaa euroa. Lakisääteinen TyEL-takaisinlaina on suuruudeltaan 600 miljoonaa euroa ja sille esitettiin kyseistä hallituksen ilmoittamaa Suomen valtion takausta.

Kyseinen TyEL-takaisinlaina nostetaan tarvittaessa. Valtiontakauksen avulla Finnair pyrkii saamaan lisävarmuutta maksuvalmiuteensa ja toimintansa jatkumiseen siinäkin tapauksessa, että koronaviruspoikkeustilanne jatkuisi odotettua pidempään.

F_Manner_parvekkeella”Koronavirus on jo nyt suurin kriisi lentoliikenteen satavuotisessa historiassa", sanoo Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner.

”Vaikka Finnair on koronaviruskriisin alkaessa vahvimpien lentoyhtiöiden joukossa ja meillä on vahvat kassavarat sekä terve tase, pyrimme merkittävällä lisärahoitussuunnitelmallamme varmistamaan, että pääsemme tämän poikkeuksellisen tilanteen yli ja voimme sen jälkeen jatkaa toimintaamme tilanteeseen nähden vakaalta pohjalta", päätti Manner

Lue myös: