Helsingin ylle kamerakopterit ja ilmailua blokkaava lentokieltoalue Kiinan presidentin vierailun ajaksi

HEL_EFR334_HelsinkiKiinan presidentin Xi Jinpingin vierailu Suomeen johtaa Helsingin kaupungin yläpuolisen ilmatilan sulkemiseen aina 400 metrin korkeuteen saakka kolmen päivän ajaksi. Liikenteenturvallisuusvirasto Trafi perusti alueelle tilapäisen rajoitusalueen Helsingin poliisilaitoksen pyynnöstä.

Trafin perustama tilapäisestä rajoittamisesta perustama tilapäinen rajoitusalue EFR334 - HELSINKI on voimassa 4. - 6. huhtikuuta 2017. Ilmatilan käyttö on kielletty maanpinnasta 400 metrin korkeuteen ja ilmatilan käytön kielto koskee kaikkea ilmailua ja lentotoimintaa alueella.

HEL_FPL_MZ_2Lisäksi Helsinki-Vantaan lähestymisalueen alapuolinen ilmatila muuttuu alueeksi, jolle on esitettävä lentosuunnitelma.

Rajoituksen kohteina ovat käytännössä perinteisen ilmailun lisäksi myös lennokit, miehittämättömät ilma-alukset ja muut kauko-ohjatut ilma-alukset.

 Julkaistua ilmatilankäytön rajoitusta ei kuitenkaan sovelleta sotilas-, rajavartio-, poliisi-, tulli-, merenkulku- ja ilmailuviranomaisiin eikä pelastustointa, ensihoitopalvelua tai potilaskuljetuksia hoitaviin viranomaisiin tai heidän määräämiinsä silloin, kun näille viranomaisille säädettyjen tehtävien suorittaminen tai harjoitteleminen vaatii lentämistä alueella.

Rajoitus ei myöskään koske lähtevää tai saapuvaa kaupallista lentoliikennettä Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

Vastaavanlaisia mutta pysyviä lentokieltoalueita on asetettu Helsingin (3 kpl) ja Naantalin yläpuolelle suojaamaan valtiollisia toimijota. Kyseiset neljä P-aluetta tulivat voimaan toukokuussa 2015.