Historiallinen B-17 Flying Fortress tuhoutui Yhdysvalloissa - lähes 75 vuotta vanha pommikone

B-17_wikimediaToisen maailmansodan aikainen Boeing B-17 Flying Fortress on tuhoutunut laskeutumisen yhteydessä Bradleyn kansainvälisellä lentokentällä  lähellä Hartfordia Connecticutin osavaltiossa. Historiallisen pommikoneen kyydissä oli kaikkiaan 13 ihmistä, joista viiden kerrotaan menehtyneen 2. lokakuuta sattuneessa turmassa.

Yhdysvaltain Ilmailuhallinnon FAA:n mukaan B-17 oli laskeutumassa Bradleyn kansainvälisen lentokentän kiitotielle 06. Se oli noussut ilmaan Bradleystä vain hetkeä aiemmin ja raportoinut ongelmista sekä palaavansa takaisin lähtökentälle.

Lentäjien on arvioitu menettäneen koneen ohjattavuuden. Silminnäkijöiden mukaan yksi koneen moottoreista ei toiminut. Turma tapahtui keskiviikkoaamuna 2. lokakuuta hieman ennen kello kymmentä.

Kone putosi maahan lentokenttäalueelle noin kymmenen minuutin lennon päätteeksi. Lentokoneessa oli kolmen hengen miehistö ja kymmenen matkustajaa. Heistä viiden raportoidaan menehtyneen turmassa.

Lentokenttä oli suljettuna useamman tunnin ajan, mutta päivän aikana toinen kiitotie on avattu liikenteelle. Sen sijaan kiitotie 06/24 on edelleen suljettuna turmatutkinnan tarpeisiin. Yhdysvaltain onnettomuustutkintavirasto NTSB on lähettänyt tutkijansa onnettomuuspaikalle.

Turmakone Boeing B-17 Flying Fortress oli Collins Foundatioin omistuksessa, joka myy lippuja yleisölennoille historiallisella koneella. Puolituntisen lennon hinta on 450 Yhdysvaltain dollaria.

Onnettomuuden aikaan Bradleyn lentokentällä oli paikalla kaikkiaan viisi historiallista toisen maailmansodan aikaista lentokonetta ja käynnissä oli yleisölennätyksiä.

Kyseinen nelimoottorinen Boeing B-17G-30-BO Flying Fortress oli nykyisin siviilirekisterissä tunnuksella N93012 ja se oli nimetty historialliseksi Nine-O-Nine -koneeksi. Kone oli valmistunut vuonna 1945 eli se oli lähes 75 vuotta vanha.

Vuodesta 1986 saakka kone on ollut Collins Foundationin omistuksessa, joka entisöi koneen sota-aikaiseksi. Edellinen omistaja oli käyttänyt konetta palopommittajana. Aiemmassa historiassa vuonna 1952 kyseinen koneyksilö oli mukana ydinkokeessa sen kohteena.

B-17 kehitettiin 1930-luvulla ja se oli tyypiltään raskas pommikone. Ensilentonsa vuonna 1935 tehnyttä konetyyppiä valmistettiin vuoteen 1945 mennessä kaikkiaan 12731 konetta. Kyseessä on maailman kolmanneksi eniten valmistettu pommikone. Valmistetuista koneista edelleen kymmenkunta on lentokuntoisia.

Myös museoihin on säilötty konetyypin edustajia. B-17-koneen pohjalta kehitettiin ensimmäinen paineistettu matkustajakone Boeing 307 Stratoliner.