IAU ottaa käyttöön tukitoimet nopeuttaakseen lentokenttäavustajien työehtoneuvotteluja

avustettavat_tuolit_1Ilmailualan Unioni IAU ja sen ammattiosastot ovat ilmoittaneet tukitoimistaan lentokenttäavustajien työehtoja koskevassa työriidassa. Seuraava työnseisaus on vuorokauden mittainen ja se alkaa perjantaina 15. kesäkuuta 2018 kello 05.00 ja päättyy lauantaina 16. kesäkuuta 2018 kello 05.00. Lisäksi IAU on ilmoittanut yhden päivän mittaisesta työnseisauksesta koskien juhannusviikon torstaita 21. kesäkuuta.

 Työnseisausuhat liittyvät Ilmailualan Unioni IAU ry:n ja Kiinteistötyönantajat ry:n jäsenyrityksen Lassila & Tikanoja Oyj:n väliseen työriitaan. IAU ry vaatii työnseisauksilla aloitettavaksi neuvottelut kenttäavustajien työehdoista.

Lassila & Tikanoja Oyj katsoo, että kenttäavustajien työehdoissa on noudatettava Kiinteistötyönantajat ry:n ja Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n välillä solmittua kiinteistöpalvelualan työntekijöitä koskevaa työehtosopimusta. Työnantaja ei ole valmis aloittamaan neuvotteluja IAU:n kanssa.

IAU:n mukaan Kiinteistötyönantajien yhdistys on pysäyttänyt täysin sovitteluprosessin ja sen myötä perjantaiksi 15. kesäkuuta ilmoitettuja tukitoimia  on täsmennetty.

avustettavat_autotIAU ryhtyy päätöksensä mukaisesti tarpeellisiksi katsomiinsa tukitoimiin sopimusaloillaan edellä mainittuna ajankohtana, jos työnseisaus toteutuu, ja sen piiriin kuuluvia työtehtäviä tullaan hoitamaan muilla työntekijöillä tai niiden hoitamiseksi palkataan ulkopuolista työvoimaa.

Mikäli tukitoimiin turvauduttaisiin nyt ilmoitettujen työnseisausten aikana tai tulevaisuudessa tulisivat ne todennäköisesti sotkemaan lentoliikennettä laajemminkin.

Vt. valtakunnansovittelija Jukka Ahtela on viime viikkojen aikana ollut yhteydessä työriidan osapuoliin. Työriitaan ei kuitenkaan ollut edelleenkään Ahtelan mukaan mahdollista löytää ratkaisua.

15. kesäkuuta uhkaavan vuorokauden mittaisen työnseisauksen lisäksi IAU on jättänyt ennakkoilmoituksen uudesta työnseisauksesta 21.6. ja siihen liittyvistä tukitoimista. Edelliset 15.-17. toukokuuta väliseksi ajaksi ilmoitetut työnseisaukset peruttiin päivää aiemmin 14. toukokuuta.


Kiista vaikuttaa liikuntarajoitteisten ja yksin matkustavien lapsien palveluihin

PRM_odotusalueTyönseisaukset koskevat EY-asetuksen 1107/2006 mukaisia liikuntarajoitteisten henkilöiden avustamiseen liittyviä maahuolintatöitä sekä yksin matkustavien lasten avustamista.

Finnairin mukaan työnseisauksen aikana saattopalvelua ei ole saatavilla lainkaan. Lentokenttäyhtiö Finavian antaman arvion mukaan lakko koskettaisi noin 250 matkustajaa. Finavia on tiedottanut asiasta myös vammaisjärjestöjä.

Finnair kertoo, että sen asiakkaat, joilla on tilattuna saattopalvelu työnseisauksen aikana, voivat aikaistaa tai muuttaa matkaansa enintään 7 vrk eteenpäin tai perua matkan.

Kiistan kohteena oleva työntekijäryhmä antaa matkustajille maksutonta avustuspalvelua. Se on suunnattu lentoasemalla liikkumiseen apua tarvitseville kuten kehitys-, näkö- tai kuulovammaisille, iäkkäille tai liikuntakyvyltään muutoin rajoittuneille matkustajille.

Palvelun piirissä työskentelevä henkilökunta avustaa matkustajan tarvittaessa lentokoneen istuimelle saakka ja vastavuoroisesti paluumatkalla lentokoneesta pysäköintialueelle, bussilaitureille, juna-asemalle tai takseille.

Lue myös: