Japani keskeytti Schengen-maiden viisumivapaudet ja asettaa maahan saapuvia 14 päivän karanteeniin

JALFIN_tails(päivittynyt 12.35) Japani asetti 21. maaliskuuta lisää ulkomaalaisia koskevia maahantulorajoituksia.Tietyissä maissa 14 vuorokauden aikana vieraillutta ei päästetä maahan ilman erityissyitä ja nyt myös mm. Suomesta saapuvaa odottaa 14 vuorokauden karanteeni. Myös Schengen-maiden viisumivapaus on keskeytetty. Japan Airlines peruu lentojaan.

Japanin kansallisen turismiorganisaatio JNTO:n antaman määräyksen mukaan ulkomaalaisten pääsyä maahan rajoitetaan merkittävästi enemmän 21. maaliskuuta alkaen.

Kiinalaiset joiden passien myöntäjä on Hubien ja Zheijiangin maakunta eivät pääse maahan lainkaan eivätkä myös matkustajat, jotka ovat vierailleet 14 edeltävän vuorokauden aikana kyseisillä alueilla Kiinassa tai tietyillä alueilla Etelä-Koreassa, Iranissa, Italiassa, San Marinossa, Sveitsissä, Islannissa tai Espanjassa. Näiden ehtojen osalta poikkeuksia tehdään vain erityisistä syistä.

Oireettomat matkustajat tai Japanin kansalaiset, jotka saapuvat Japaniin Kiinasta, Hongkongista, Macaosta, Etelä-Koreasta, Schengen-jäsenvaltiosta, Irlannista, Andorrasta, Iranista, Englannista, Egyptistä, Kyprokselta, Kroatiasta, San Marinosta, Vatikaanista, Bulgariasta, Monacosta tai Romaniasta pyydetään pysymään tietyissä karanteenipaikoissa 14 vuorokautta saapumisesta. Muutos Schengen-maiden ja eurooppalaisvaltioiden osalta tuli voimaan 21. maaliskuuta 2020.

Japanin kansalaisten osalta karanteenipaikalla tarkoitetaan heidän omia kotejaan ja turistien osalta hotelleja tai vastaavia majoituspalveluita. Kustannuksissa vastaavat maahan saapuvat matkailijat. Mikäli matkustaja ei ole järjestänyt majoitustaan ennen maahan saapumista tulee majoituspaikka löytää lentoasemalla tai majoitus tulee olla lentoaseman läheisyydessä.

Kyseisten matkustajien tulee myös välttää julkista liikennettä sekä järjestää oma yksityinen kyyti lentoasemalta määränpäähänsä. Julkiseksi liikenteeksi lasketaan junat, bussit sekä taksit.

Edellisten lisäksi 21. maaliskuuta 2020 alkaen pääosa myönnetyistä viisumeista perutaan ja viisumivapaus ulkomaalaisten osalta päättyy toistaiseksi. Nyt siis myös Schengen-maista kuten Suomesta ja muista Euroopan maista saapuvilta matkustajilta vaaditaan viisumi.

Maahantulosäännösten tiukentaminen voi asettaa vaaraan myös Finnairin 1.4.2020 alkaen käyttöönottaman poikkeusaikataulun ainoan kaukolennon tilanteen. Finnair aikoo lentää päivittäin yhtä kaukoreittiä Japaniin ja kohteena on Tokion Haneda eli ns. keskustan lentokenttä. Finnair on kertonut, että poikkeusaikatauluihin voi tulla muutoksia, jos matkustusrajoitukset muuttuvat suuntaan tai toiseen.

Toistaiseksi Suomen ja Japanin väliä ovat edelleen lentäneet sekä Finnair, että Japan Airlines.

Japan Airlines lentää reittiä Helsinki-Vantaalta Tokion Naritaan vielä 21. maaliskuuta, mutta yhtiö on perunut lentonsa JL413/JL414 ainakin 22.3. , 25.3. , 27.3. ja 28.3.2020 eli talviaikataulukauden päättymiseen saakka. IATA-kesäaikataulukauden osalta peruutuksia ei ole vielä julkistettu ja tuolloin JAL:n on määrä siirtää Helsingin lentonsa määränpää Tokion Hanedaan.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan Japanissa olisi 950 vahvistettua koronavirustapausta 20. maaliskuuta 2020 mennessä.

Päivitys kello 12.35: Lisätty tieto JAL:n perumista lennoista.

Lue myös: