Kahdella koaksiaaliroottorilla varustettu S-97 Raider teki ensilentonsa (video)

s97_1_sikorskySikorsky S-97 Raider -sotilashelikopteri teki ensilentonsa 22. toukokuuta yhtiön koelentokeskuksessa West Palm Beachissa Floridassa. Kahdella päällekkäisellä koaksiaaliroottorilla varustetun kopterin erikoisuus on työntöpotkuri takarungossa. Ensilento sujui hyvin.

Raiderin ensilento kesti noin tunnin. Sen aikana liikehdittiin hitaalla nopeudella ja tehtiin kolme laskeutumista ja lentoonlähtöä. Ensilento käynnistää koelento-ohjelman, jonka arvioidaan kestävän noin vuoden ajan. Tavoitteena on saavuttaa jopa 240 solmun nopeus, kertoo Vertical.

X2_F23_final-flight_net_5062_sikorskyLokakuussa 2014 Roll out -tilaisuudessa esitelty S-97 soveltuu niin erikoisjoukkojen kuljetuksiin kuin taistelutehtäviin. Raider perustuu X-2-koekopteriin (kuvassa oikealla maketti), jossa teknologiaa testattiin. Se saavutti epävirallisen 250 solmun nopeusennätyksen vuonna 2010.

S-97:ssä on kaksi eri suuntiin pyörivää päällekkäistä koaksiaalista pääroottoria. Ne kumoavat yksiroottorisille helikoptereille tyypillisen kiertopyrkimyksen ja siten erillistä pyrstöroottoria ei tarvita. Venäläinen Kamov on luottanut samaan tekniikkaan.

Raiderin erikoisuus on takarungossa kahden sivuperäsimen välissä sijaitseva säätölapainen työntöpotkuri, joka lisää matkalentonopeutta. Sitä ei kuitenkaan vielä käytetty ensilennon aikana.

s97_2_sikorskyRaider oli alunperin tarkoitettu Yhdysvaltain armeijan ja etenkin sen erikoisjoukkojen käyttöön. Ohjaamon takana olevassa tilassa on taistelukopterikäytössä asejärjestelmän laitteita sekä lisäpolttoainetta. Erikoisjoukkoversiona Raider voi kuljettaa kuusi taistelijaa.

US Armyn Armed Aerial Scout -ohjelman lopettamisen jälkeen Sikorsky on kehittänyt Raideria teollisuuskumppaniensa kanssa omana hankkeena. Toinen prototyyppi on rakenteilla. +TT+

Lue myös: