Kauhavan lentokonepuisto laajeni - nyt vitriiniin saatiin Pyry ja Stieglitz

Vitriini-iltavalaistuksessa-IIIlma- ja Lentosotakoulussa käytettyä koulu- ja harjoituskonekalustoa säilömään pyrkivä Kauhavan Lentokonepuisto laajeni jälleen. Uusimman vitriinin vihkiäisiä ja VL Pyry (PY-1) ja Focke-Wulf Fw 44J Stieglitz (SZ-25) -koneiden esille laittoa juhlistettiin Kauhavalla 29. syyskuuta.

Kaikkiaan noin 200 henkeä oli kerääntynyt vihkimään kolmelle koneelle tarkoitettua vitriiniä. Pyryn ja Stieglitzin lisäksi vitriiniin sijoitetaan noin vuoden kuluessa myös Valmet L-70 Vinka -koulukone. Ne ovat poistumassa Ilmavoimien käytöstä käynnissä olevan VX-koulukonehankkeen toteutuessa.

Uuden vitriinin viereen on rakennettu myös lasten lentokoneaiheinen leikkipaikka, joka on ollut heti ensi päivistä saakka vilkkaassa käytössä.

Lentokonepuistoa on rakennettu Kauhavan keskustaan vuodesta 2006 alkaen yhteistyössä Kauhavan kaupungin ja Lentosotakoulun Killan kesken. Siihen pyritään kokoamaan mahdollisimman laaja kokoelma Kauhavan historiaan vahvasti liittyvien Ilma- ja Lentosotakoulun aikaista koulu- ja harjoituskonekalustoa.

Lentokonepuiston ensimmäinen vitriini vihittiin toukokuussa 2007. Siinä  on näytteillä Saab 91 Safir -koulukone (SF-7). Lokakuussa 2014 Safir-vitriinin vierelle pystytettiin Hawk-patsas (HW-303).

Vitriini-tervehdyspuhe-IIUusin vitriini sai nimekseen ”Juhani Ahon vitriini”. Nimitys on kiitos entisen ilmavoimien päällikkölääkärin, lääkintäeversti Juhani Ahon antamasta suurlahjoituksesta, jonka ympärille oli mahdollista kerätä projektiin tarvittavat varat. Taloudellista tukea projektille saatiin muun muassa EU:lta, Kauhavan kaupungilta sekä useilta lahjoittajilta.

Lentosotakoulun Killan puheenjohtaja Tapani Terämaa esitti avauspuheessaan kiitokset projektin tärkeille tukijoukoille ja yhteistyökumppaneille: Ilmavoimille, Puolustusvoimien logistiikkalaitokselle, Sotamuseolle, Suomen Ilmavoimamuseolle, Suomen Ilmailumuseolle, Ilmailumuseoyhdistykselle sekä vanhoja museokoneita korjaaville ja ehostaville ilmailunharrastajille. Ilman näitä projektia olisi ollut mahdotonta toteuttaa.

Vitriini-tervehdyspuheVitriinin vihkivät kaksi kauhavalaista, ilmavoimien komentajan Kim Jäämeren puoliso Marja Jäämeri ja Lentosotakoulun Killan varapuheenjohtaja Aune Luoma. He leikkasivat silkkinauhan avatakseen symbolisesti tien vitriiniin.

Juhlapuheen piti Ilmavoimien entinen komentaja, kenraaliluutnantti Rauno Meriö, joka on juhlan kunniavieraan Juhani Ahon kurssitoveri Lentoupseerikurssi 19:ltä. Meriö kertoi vauhdikkaassa puheessaan omia värikkäitä muistojaan lentoupseeri- ja kadettikurssin aikaisista lennoistaan Kauhavalla erityisesti Stieglitzillä ja Pyryllä.

Kauhavan kaupungin laatimaassa puistosuunnitelmassa on varattu vielä tila Fouga Magister -patsaalle sekä paikka toiselle kolmen koneen vitriinille. Lähivuosina valmistuva lentokonepuisto on ainutlaatuinen kokonaisuus Pohjoismaissa.