Lapin luonto on Suomen passien uusi pääteema

Passi_2017_2Lapin luonto tuntureineen, revontulineen ja lumihiutaleineen valittiin Suomen uuden passin ulkoasun pääteemaksi. Voittanut teema valikoitui yleisökyselyllä, joka tehtiin tammikuussa 2016 Matkamessuilla kävijöille ja poliisin lupahallinnon yhteistyökumppaneille.

Passin sisäsivuilla jokainen aukeama on erilainen pohjoinen maisema. Saana-tunturin muodot ovat esillä sekä henkilökortilla että passin tietosivulla. Revontulet ja lumihiutaleet näkyvät sekä näkyvissä painatuksissa että UV-painatuksessa.

Passi_2017_1Passin suomalaisuutta ilmentävinä elementteinä ovat laulujoutsen, Suomen vaakuna, Eino Leinon runo sekä passin kannen sisäsivuilla oleva rantamaisema. Passien kansien väritys ei muutu.

Passeissa on jatkossakin ns. liikkuva elementti, kun nykypasseissa  näkyvä juokseva hirvi saa jatkoa otsikkokuvassa näkyvästä lentävästä laulujoutsenesta.

Uudistuvien passien kuvituksen aiheiden ideointi aloitettiin 21. tammikuuta 2016 Matkamessuilla. Poliisi oli messuilla mukana yhteisellä osastolla Ulkoministeriön kanssa.

Uudet Suomen passit ja henkilökortit ovat osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Juhlavuoden logo näkyy passin takakannessa kohopainatuksena ja henkilökortin UV-painatuksessa.

Passien ja henkilökorttien ulkonäön uudistuksen yhteydessä niihin tuli myös joitain uusia turvatekijöitä.

Passi_id_2017_3Ulkoasun uudistus on toteutettu eri viranomaisten yhteistyönä. Uudistushankkeessa ovat olleet mukana poliisi, Rajavartiolaitos, Väestörekisterikeskus, Maahanmuuttovirasto ja ulkoasiainministeriö.

Suomen passin ja henkilökortin ulkoasut muuttuvat 1. tammikuuta 2017. Tarjouskilpailun perusteella passin ja henkilökortin valmistaja 1. tammikuuta 2017 alkaen on nykyinen henkilökorttien valmistaja Gemalto Oy. Passien ja henkilökorttien ulkoasujen uudistus ei vaikuta aiemmin myönnettyjen lupa-asiakirjojen voimassaoloon.

Päivitys: 16.11 klo 16.00: Tarkennettu tieto lentävästä laulujoutsenesta.

Lue myös: