LVM arvioi vastapakotteiden vaikutuksia lentoliikenteelle - liikenteen jatkuminen nähdään tärkeäksi

LVM_LOGOLiikenne- ja viestintäministeriössä on arvioitu Venäjän mahdollisten vastapakotteiden vaikutuksia eri liikennemuotoihin normaalina virkatyönä. Lentoliikenne Suomesta Venäjän halki nähdään erittäin tarpeelliseksi ja sen häiriötön käyttö on tärkeää.

"Vaikutuksia on arvioitu myös lentoliikenteeseen", sanoo liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko.

Paula_RisikkoLentoliikenteellä on Suomelle merkittävä vaikutus maantieteellisen sijaintimme vuoksi. Aasian lentoliikenne mahdollistaa suorat ja monipuoliset yhteydet eri maanosiin, erityisesti Euroopan sisällä. Mikään kansainvälinen sopimus ei estä Venäjää päättämästä ilmatilansa käytöstä.

"Emme ole saaneet minkäänlaista virallista vahvistusta mahdollisista vastatoimista. Pidämme tärkeä, että Suomen ja Venäjän välinen lentoliikenne jatkuu häiriöittä", sanoo Risikko.

Venäjän uumoillaan rajoittavan ilmatilansa käyttöä eurooppalaisyhtiöiltä maata kohtaa aiheutettujen pakotteiden takia.


Lyhin reitti Aasiaan on Venäjän halki

Lyhimmät lentoreitit Euroopasta Aasian kulkevat juuri näiden reittien kautta. Lentokielto veisi Finnairin ja monet muut eurooppalaisoperaattorit aivan uusien ongelmien eteen.

Fin_tail_1Ilmatilan käytön rajoittaminen toisi suuria ongelmia myös Finnairille, jonka Aasian-reiteistä lähes kaikki käyttävät Venäjän ilmatilaa. Lentojen uudelleenreititykseen aiheuttavat haasteita myös Ukrainan ja Lähi-idän tilanne.

Venäjän eteläpuolisilla alueilla sijaitsee lisäksi kriisipesäkkeitä kuten Ukraina ja Lähi-Itä, jossa lentoyhtiöt mm. kiertävät Irakin ilmatilan.

Koko Ukrainan kiertävän lentoreitin valinta veisi lennot Georgian ja Armenian tai Turkin kautta edelleen Iraniin ja sieltä Afganistanin ja Pakistanin ylle missä Finnair operoi normaalistikin. Tarvittavien ylilentolupien saaminen saattaisi vaatia aikaa.

Lue myös: