Malmin kiitotie 18/36 suljetaan - ilma-alusten poistuttava vuokra-alueelta viimeistään 14.3.

EFHF_100321Suomen toiseksi vilkkaimman ja edelleen käytössä olevan Malmin lentopaikan ilmailutoiminta on päättymässä. Ulosottovirasto ottaa alueen haltuun Malmin lentokenttäyhdistykseltä, jonka seurauksena vuokralainen on kehottanut kaikkia siirtämään ilma-aluksensa pois viimeistään 14. maaliskuuta 2021. Malmin kiitotie 18/36 suljetaan Notamilla sunnuntai-iltana 14.3. kello 00.00 alkaen.

Ulosottovirasto on määrännyt Malmin Lentokenttäyhdistyksen luovuttamaan vuokraamansa lentokenttäalueen kaupungille 15. maaliskuuta mennessä. Lentokenttäyhdistys toteaa, että määräys tarkoittaa lentopaikan käyttäjille ilma-alusten ja muiden tavaroiden poistoa  lentokenttäyhdistyksen alueelta viimeistään sunnuntaina 14. maaliskuuta.

Malmin lentokentän alueella on kuitenkin myös muiden kuin lentokenttäyhdistyksen vuokratontteja ja kyseinen häätöpäätös ei koske niitä.

Malmi_maaliskuu2021_1Lentokenttäyhdistys kuitenkin suosittelee siirtämään lentokoneet pois myös näiltä alueilta viimeistään 14. maaliskuuta.

Malmin Lentokenttäyhdistys kertoo neuvottelevansa Helsingin kaupungin, Traficomin sekä ulosottoviraston kanssa mahdollisista myöhemmistä mahdollisuuksista koneiden pos lentämisestä. Neuvotteluiden lopputulemana ei välttämättä ole lisää lentopäiviä.

Viikonlopulle on luvattu lumisadetta ja pilvistä taivasta lämpötilan ollessa lähellä nollaa. Lentokunnassa olevien ilma-alusten lentämisen pois Malmilta voi estää mm. jäätävät olosuhteet.

Malmin lentopaikan kiitotie 18/36 suljetaan sunnuntai-iltana 14. maaliskuuta kello 22.00 UTC-aikaa eli puoliltaöin Suomen aikaa. Kiitotie on Notam-tiedotteen mukaan suljettuna 14. kesäkuuta 2021 kello 22.00 UTC-aikaa saakka.

Sulun päättymisen päivämäärä on mahdollisesti lähellä vuoden 2021 kuntavaalipäivää, jotka Malmin ilmailukäytön jatkoa kannattavat ovat nimenneet jopa Malmivaaleiksi. Kuntavaaleja mahdollisesti siirretään siten, että varsinainen vaalipäivä olisi 13.6.2021. Eduskunta päättää kuntavaalien siirrosta hallituksen esityksen pohjalta.


Malmi on Suomen toiseksi vilkkain lentopaikka  Helsinki-Vantaan jälkeen

Kiistan kohteena oleva Malmin lentopaikka on edelleen toiminnassa ja se on operaatiomäärältään Suomen toiseksi suurin lentopaikka. Malmin lentoaseman on edelleen myös virallinen lentoliikenteen rajanylityspaikka. 

Malmin lentopaikalla oli torstaina 11. maaliskuuta kaikkiaan 45 operaatiota. Fintrafficin verkkosivujen mukaan Helsinki-Vantaalta on torstain aikana 12 lähtevää matkustajalentoa ja 23 saapuvaa matkustajalentoa. Luvuista puuttuvat ainakin rahtilennot, sillä yksin Finnair on lentänyt esimerkiksi helmikuussa päivittäin keskimäärin 77 lentoa.

Malmi_maaliskuu2021_2Helsingissä sijaitseva Malmin lentopaikka on pääkaupunkiseudun ainoa pienkonelentokenttä, jonka tulevaisuus on uhattuna. Eduskunta vaati huhtikuussa 2018 Lex Malmiin liittyvässä lausunnossaan, että “valtioneuvosto ryhtyy toimenpiteisiin korvaavien lentokenttätoimintojen turvaamiseksi, jotta Malmin lentokentän ilmailutoiminnot voivat jatkua hyvien yhteyksien ja etäisyyksien päässä”.

Kyseinen lausunto on edelleen voimassa ja hallituksella olisi sen mukaan edelleen velvoite toteuttaa ratkaisut Malmin ilmailutoimintojen jatkumiselle hyvien yhteyksien ja etäisyyksien päässä.

Kantar TNS Oy eli entinen TNS Gallup on tehnyt 24.–30.11.2020 mielipidemittauksen Malmin lentoaseman ilmailukäytöstä. Vastausten perusteella 58 prosenttia (2017 62%, 2016 59%) helsinkiläisistä haluaa säilyttää Malmin lentoaseman ilmailukäytössä ehdoitta.

Jos asuntorakentamiselle asetetut tarpeet voidaan ratkaista järkevästi muuten, 65 prosenttia (2017 67%, 2016 68%) helsinkiläisistä säilyttäisi kentän nykyisessä käytössään. Tällöin myös enemmistö kaikkien puolueiden kannattajista tukee Helsinki-Malmin lentoaseman ilmailukäyttöä.

Malmin lentoasema avattiin virallisesti 15. toukokuuta 1938. Ensimmäinen lento kentälle operoitiin jo 16. joulukuuta 1936, kun tuolloin VL Tuisku laskeutui vasta valmistuneelle Malmin lentokentälle. Tuolloin Suomen liikenneilmailulle koitti uusia aika, kun liikenne siirtyi vedestä maalle. Muutos merkitsi ennen kaikkea uudenlaisen ilmailukulttuurin syntymistä.

Lue myös: