Puolustusvoimissa tyyppitunnuksella HH varustetut helikopterit on sijoitettu Maavoimiin Utin jääkärirykmentin Helikopteripataljoonaan. Niitä käytetään muun muassa Puolustusvoimien helikopterilentäjien koulutukseen, henkilökuljetuksiin ja operatiivisiin tehtäviin.
Tyypillisesti tukilennot liittyvät tiedusteluun, kuvaustoimintaan, henkilökuljetuksiin tai Puolustusvoimien harjoitustoiminnassa aseellisen helikopterin kuvaamiseen maajoukoille. HH-kalusto soveltuu myös ulkopuolisen kuorman nostotyöhön, koneen alapuolella roikkuvan kuorman maksimipaino ollessa noin 600 kg. Puolustusvoimilla on tällä hetkellä seitsemän MD500-helikopteria, joista kaksi on vanhempaa, pyöreänokkaista D-mallia (HH-4 ja HH-6) ja viisi uudempaa E-mallia (HH-7, 9, 10, 11 ja 12). Käytännössä D- ja E-mallien väliset eroavaisuudet ovat pieniä, eivätkä ne vaikuta ohjaajien toimintaan. MD500-helikoptereita operoivat Helikopteripataljoonassa sekä 1. että 2. Helikopterikomppania.
Mittarilentämisen harjoittelu HH-kalustolla helpottaa mittarilentämisen aloittamista NH90-helikopterikalustolla. Alkeis- ja jatkolentokoulutuksen tavoitteena onkin saattaa lento-oppilaiden osaaminen sellaiselle tasolle, että NH90-helikopterin perämieskoulutus voidaan aloittaa. MD500 eli HH on ollut Puolustusvoimien helikopterikoulutuksen perustana jo 50 vuotta ja se on yksi pisimpään puolustusvoimilla käytössä olleista konetyypeistä. Lentotunteja kalustolle on kertynyt lähes 55 000, mikä on valtava määrä ottaen huomioon käytössä olleiden koneiden määrän. 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi yksi Puolustusvoimien MD500-helikoptereista on maalattu 80-luvun alkuperäistä ulkoasua mukaillen. HH-4 osallistuu juhlavuoden aikana ilmailunäytöksiin sekä normaaliin koulutus- ja harjoitustoimintaan.
Maailmalla ennätysluvuissa on mm. USAF:n Boeing B-52H Stratofortress -pommikonelaivasto. Ensimmäinen B-52 lensi vuonna 1954 ja uusimmankin H-version viimeinen koneyksilö 61-0040 valmistui Boeingin kokoonpanolinjalta Wichitassa Kansasissa 26. lokakuuta 1962. Yhdysvallat modernisoi koneita jälleen ja niillä on määrä lentää vielä 2050-luvulla. Kopterityypin ensilento tapahtui 1960-luvulla MD500 perustuu Hughes Model 369 -kevythelikopteriin, joka teki ensilentonsa 27. helmikuuta 1963. Kopteri voitti US Armyn suunnittelukilpailun uudeksi kevythelikopteriksi ja sitä tilattiin US Armyn käyttöön 1434 kappaletta tyyppimerkinnällä OH-6A Cayuse. Kaikkiaan kopterityyppiä valmistettu useita tuhansia sotilas-, siviili- ja viranomaiskäyttöön kaikkialle maailmaan. Hughesin helikopterituotanto siirtyi vuonna 1984 McDonnell Douglasin omistukseen. Sittemmin valmistus siirtyi yrityskaupassa Boeingille, joka luopui siviilikopterivalmistuksesta vuonna 1999. Uusi kopterityyppi korvasi Helikopterilentueessa Alouette II:n ja Jet Rangerin Ilmavoimiin kuulunut Helikopterilentue otti vastaan ensimmäisen Hughes 369HM-helikopterinsa 17. huhtikuuta 1975. HH-1 -tunnuksen saanut helikopteri korvasi tuolloin koulutuskäytöstä poistuneen Alouette II:n (HA-1). Seuraava Hughes-helikopteri, HH-2, otettiin vastaan tammikuussa 1980. Helikopteri ostettiin käytettynä Oy Scan-Auto Ab:ltä. Koneyksilö oli Hughesin siviiliversio 369HS, joka muutettiin sotilasversioksi Ilmavoimien varikolla. HH-2 poikkesi muista koneyksilöistä siinä, että koneessa oli kolme istuinta edessä ja konetta lennettiin oikean laidan istuimelta. HH-2 korvasi keväällä 1979 käytöstä poistuneen 206 Jet Rangerin (HB-1).
Uusi HH-kopterilaivasto lensi aluksi neuvostovalmisteisten Mi-8 -kuljetushelikoptereiden rinnalla. Nykyisin ne lentävät Suomessa Helikopteripataljoonan NH90-helikoptereiden kanssa.
Vuonna 1997 Puolustusvoimien helikopteritoiminta siirtyi Maavoimille, joka otti vastaan Ilmavoimilta kaksi MD500-helikopteria. Ilmavoimien Kuljetuslentolaivueeseen kuulunut Helikopterilentue siirtyi osaksi 1.1.1997 perustettua Utin jääkärirykmenttiä.
MD500-kalustosta on vuosien varrella jatkokehitetty tehokkaampia ja kehittyneemmällä avioniikalla varustettuja versiota. Puolustusvoimissa on loppusuoralla koko HH-kalustoa koskeva modifikaatio, jossa koneet uudistetaan avioniikaltaan ja varustukseltaan vastaamaan paremmin tämän päivän tarpeita sekä mahdollistamaan mittarilentojen harjoittelu (Lue uutisemme aiheesta: Maavoimien helikoptereihin naamiovärityksiä - NH90 talviväreihin, MD500 mustaksi ja ohjaamot uusitaan).
Modifikaation jälkeen kaikki MD500-helikopterit ovat ohjaamoiltaan samanlaisia. Modifikaatiotyön toteuttaa Patria.
HH-1 ja HH-2 vaurioituivat kovissa autorotaatiolaskeutumisissa vuoden 1982 heinä- ja lokakuussa. Molempien helikoptereiden pyrstöpuomit katkesivat. Tapauksista ei tullut henkilövahinkoja. Molemmat kopterit poistettiin Puolustusvoimien käytöstä. HH-3 oli käytössä joulukuusta 1982 syyskuuuhun 1983, jonka jälkeen se palautettiin siviilikäyttöön. HH-5 vaurioitui korjauskelvottomaksi kovassa autorotaatiolaskeutumisessa heinäkuussa 1998 ja se poistettiin käytöstä. Lentäjät loukkaantuivat lievästi. HH-8 vaurioitui pahoin ohjausjärjestelmän viasta aiheutuneessa pakkolaskussa Anjalankoskella tammikuussa 2007. Kyljelleen kaatunut kopteri poistettiin käytöstä. Kopterissa ollut ohjaaja ei loukkaantunut onnettomuudessa. Näiden lisäksi myös HH-4 on vaurioitunut autorotaatioharjoituksessa vuonna 2003. Tämä koneyksilö on siis korjattu ja edelleen käytössä. MH
|
|||