Moottoriongelmat käännyttivät Finnairin A340-koneen takaisin Helsinkiin

Finnair_A340_OHLQCFinnairin lauantainen Airbus A340 -koneella operoitu Shanghain-lento joutui kääntymään Venäjältä takaisin Helsinki-Vantaalle. Matkustajien mukaan koneessa oli moottoriongelmia.

Finnairin AY57 Helsingistä Shanghaihin joutui kääntymään takaisin Helsinki-Vantaalle Novosibirskin yltä noin neljän tunnin lennon jälkeen. Finnairin facebook-sivuston matkustajakommenttien mukaan koneessa oli moottoriongelma ja ohjaajat käänsivät koneen takaisin kohti Helsinkiä.

Flightradar-palvelun tallenteen mukaan koneyksilö oli kesällä 2007 valmistunut A340-313E (MSN 844) rekisteriltään OH-LQC. Kone kääntyi takaisin noin 100 kilometriä Novosibirskin kaupungin itäpuolelta. Syynä oli matkustajatietojen mukaan yhden moottorin normaalia suurempi öljynkulutus.

Airbus A340 -koneessa on neljä CFM International CFM56-5C4 -moottoria ja se voidaan vajaamoottoritilanteessa lentää turvallisesti sopivalle lentokentälle, mikäli ongelmat eivät ole vakavia. Tarvetta nopeaan laskuun lähimmälle kentälle ei välttämättä ole.

Moottoreihin voi tulla eri tasoisia vikoja ja ohjaajat toimivat tilanteen mukaisesti lentokäsikirjan ohjeiden mukaisesti. Viat voivat johtaa tehojen vähentämiseen, moottorin sammuttamiseen ja palotapauksessa jopa palopullon laukaisemiseen moottoritilassa.

CFMI:n valmistama CFM56-5C4 -moottori on saanut tyyppihyväksynnän vuonna 1991 ja palveluskäyttöön A340-koneisiin se tuli vuonna 1993. Nykyisen työntövoiman tarjoava moottori on ollut käytössä A340-koneissa jo keväästä 2006 lähtien.

A340_turning_FlightAware_1Finnairin AY57:n takaisin kääntyminen on nähtävissä FlightAware-lennonseurantapalvelusta.

FlightAware.com -lennonseuranta AY57 23.maaliskuuta 2013.