Norwegian tuli takaisin - suunnitelmissa lennot Euroopassa 51 lentokoneen laivastolla

Norwegian_737_nose_1Norwegian on lähdössä uuteen nousuun, kun yhtiön uuden pääoman kerääminen on onnistunut sitä edeltäneiden uudelleenjärjestelytoimien jälkeen. Niiden aikana Norwgian on onnistunut leikkaamaan velkojaan yli kuudella miljardilla eurolla. Kaukolennot ovat historiaa ja tavoitteena on lentää Euroopassa 55 koneen laivastolla.

Norwegian on onnistunut merkittävissä uudelleenjärjestelytoimissaan ja saanut leikattua velkojaan vuodesta 2019 lähtien yli kuudella miljardilla eurolla. Yhtiö on leikannut laivastonsa kokoa 156 lentokoneesta 51 koneeseen sekä perunut merkittävät konekaupat Boeingin ja Airbusin kanssa yli kahdeksan miljardin euron arvosta. Samalla myös Ruotsin tytäryhtiö Norwegian Air Sweden Ab on haettu konkurssiin 25. toukokuuta.

Halpalentoyhtiö on neuvotellut ja solminut sopimukset neljästä omasta Boeing 737 -koneesta sekä 44 leasingyhtiöiltä vuorattavasta koneesta. Lisäksi kolmen koneen osalta on käynnissä neuvottelut.

Norwegian_737_tails_1Kaikki 51 lentokonetta on operoitavissa ns. Power by the Hour -sopimuksella eli todellisen käytön mukaan vuoden 2022 ensimmäisen neljänneksen loppuun saakka. Tämä vähentää merkittävästi leasingkustannuksia ja tarjoaa joustoa operointiin koronaviruspandemian pitkittyessä. Norwegian aloittaa lähiliikenteessä, jonka verkosto on Norjassa, Pohjoismaissa ja Manner-Euroopassa.

Yhtiön kokonaisvelat uudelleenjärjestelytoimien jälkeen noin 1,8 miljardia euroa, joista noin 600 miljoonaa euroa on lentokoneisiin liittyviä velkoja. Norwegianin kassavarat ovat uudelleenjärjestelyn jälkeen noin 700 miljoonaa euroa. Jälleenrakennustoimet tulivat voimaan pörssipäivän päätyttyä keskiviikkona  26. toukokuuta 2021.

Norjassa rahoitusta on saanut myös uusi halpalentoyhtiö Flyr, jonka on määrä käynnistää lennot Boeing 737-800 -koneilla kesäkuussa 2021. Kaukolentomarkkinoilla Norwegianin jättämän aukon pyrkii täyttämään puolestaan uusi norjalainen Norse Atlantic Airways. Sen on määrä käynnistää lennot joulukuussa 2021. Molemmissa uusissa yhtiöissä johto koostuu Norwegianin vanhoista osaajista.

Lue myös: