Patrian toimipiste lentotukikohtaan Belgiassa - PBEC:n merkittävä referenssi voi tuoda lisätyötä

Patria_flagsPatrian PBEC-lentokonemoottorihuoltoyksikkö (Patria Belgium Engine Center) toimii nykyisin myös Belgian ilmavoimien Florennesin lentotukikohdassa. Patria on vastuussa Belgian F-16 - hävittäjien F-100 -suihkumoottoreiden huolloista.

Patria on syventänyt yhteistyötä Belgian puolustusvoimien kanssa syyskuusta 2020 lähtien ja nykyisin korjaamotoimintaa on myös Florennesin lentotukikohdassa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun ulkopuolinen yritys saa toimia lentotukikohdassa Belgiassa.

Useiden muiden maiden arvioidaan olevan kiinnostuneita vastaavan konseptin toteuttamisesta. Patrian toiminta on sille merkittävä referenssi puolustusteollisuusmarkkinoilla.

Patrian moottorikorjaamo sijaitse Liègessä, jonne irrotetut F-100 -moottorit on toimitettu. Aiemmin moottoreiden irroittamisista vastavat Belgian ilmavoimat. Nyt Patria siis vastaa tästäkin työvaiheesta. 

Florennesin lentotukikohdassa työskentelee tällä hetkellä neljä Patrian työntekijää. Määrä on nousemassa syksyllä 2021 jo kahdeksaan ja suunnitelmien mukaan vuonna 2022 määrä kasvaisi jälleen neljällä mekaanikolla.

Florennesissa Patria tekee yhteistyötä belgialaisen SABCA:n kanssa, joka on vastuussa F-16 -hävittäjien korjaustoimista. PBEC vastaa F-100 -moottoreiden huolto-, korjaus- ja peruskorjauspalveluista. Belgia valmistautuu myös uusien Lockheed Martin F-35 -hävittäjien saapumiseen.

Patria osti hävittäjämoottoreita huoltavan BEC:n toukokuussa 2019. Tuolloin kaupan kerrottiin olevan keskeinen osa Patrian kansainvälisen huolto- ja elinkaaritukitoiminnan kasvustrategian toteuttamista. Siinä painopistealueena on erityisesti Eurooppa.

Patria on Suomen puolustusvoimien strateginen kumppani, jolla on suuri rooli myös Suomen ilmavoimien tulevien HX-hävittäjen huoltamisessa.

Lue myös: