Pohjois-Korean naistaitolentoryhmä Kimin Enkelit Turun lentonäytökseen - Lentotukialus Suomeen

Kuva_Rich_Cooper_1(päivittynyt klo 09.30) Pohjois-Korean ilmailuylpeyden Kimin enkeleiden odotetaan olevan Turun lentonäytöksen vetonaula kesällä 2019. Kyseinen naislentäjien taitolentoryhmä nähdään ensikertaa Euroopassa. Huhtikuun 1. kerrottiin myös tilaongelmiin joutuneen Suomen Ilmailumuseon ostavan Yhdysvalloilta käytöstä poistetun lentotukialuksen. Maailmalla Emirates lupaa sviittikopterikyytejä kaupungilta Dubain lentoasemalle.

Huhtikuun 1. oli jälleen perinteisen kiihkeä ilmailu-uutispäivä niin Suomessa kuin maailmalla. Lentoposti.fi kokosi jälleen koosteen päivän merkittävimmistä tapahtumista.

Pohjois-Korean naistaitolentoryhmä saapuu Turun lentonäytökseen

Pohjois-Korean eli Korean demokraattisen tasavallan Ilmavoimien vain naisista koostuva MiG-21 osastotaitolentoryhmä saapuu Turun lentonäytökseen 15.-16.6.2019. Tämä on tiettävästi ensimmäinen kerta kun ”Kimin Enkelit” osastotaitolentoryhmä esiintyy Pohjois-Korean ulkopuolella.

Kuva_Rich_Cooper_3Osaston kaikki ohjaajat ovat naisia ja valmistuneet kurssinsa priimuksina Ilmavoimien lentotaistelukoulusta. Pohjois-Korean Ilmavoimien lentotaistelukouluun pääsee vain parhaista parhaat ja se vastaa USA:n merivoimien Fighter Weapons Schoolia joka paremmin tunnetaan nimellä Top Gun. Tämän vuoksi Pohjois-Korean lentotaistelukoulua kutsutaankin länsimaissa lempinimellä Top Un.

”Kimin Enkelit” lentävät legendaarisella MiG-21MF hävittäjällä. Suomen Ilmavoimat operoi koneen viimeisintä MiG-21BIS versiota vuosina 1978-1998. Osaston käytössä olevat koneet ovat ilmeisesti ostettu käytettynä Ukrainasta ja ne ovat peruskorjattu ”Kimin Enkelit” osaston käyttöön. Kaikki osaston ohjaajat ovat Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin henkilökohtaisesti valitsemia.

Siirtolento Pohjois-Koreasta Suomeen on vaativa ja 7000 km pitkä. Normaalisti MiG-21MF pystyy lentämään noin 1500 km yhdellä tankkauksella, mutta Pohjois-Korean Ilmavoimien tutkimuslaitos on kehittänyt uudentyyppisen erikoispolttoaineen. Tämän uudenpolttoaineen hyötysuhde on yli kaksinkertainen perinteiseen JET A-1 suihkukonepolttoaineeseen. Tämän uuden polttoaineen avulla ”Kimin Enkeleiden” tarvitsee tehdä vain yksi välilasku matkalla Turkuun.


Uusi Ilmailumuseo Suomenlahdelle

"Löysimme loistavan ratkaisun museota piinanneisiin tilaongelmiin. Jatkossa kaikki kokoelmamme sijaitsevat samalla kannella. Ja Ilmailumuseo sai jo nyt ylivoimaisen upeisiin kokoelmiinsa tädennyksen, joka entisestään laajentaa ajatuksiamme ilmailualasta”, riemuitsee museonjohtaja Pia Illikainen.

Ilmailumuseo_entrance_1Museointendetti Matias Laitinen odottaa uutta tulokasta jo malttamattomana.

”IKE – niin kuin häntä piireissä kutsutaan – on ollut alkuvuoden huoltotoimien kohteena telakalla Norfolkissa (Norfolk Naval Shipyard), ja enemmän kuin mielellään otettaisiin hänet jo vapaaehtoisten entisöintiporukan huomaan.”

Innoissaan uudesta tulokkaasta on myös markkinointipäällikkö Henri Äijälä: ”Pikkupojasta asti kun on IKEn matkoja seurannut, niin onhan se upeaa että saadaan kaveri viimein meidän rannoille!”

 Eisenhowerin matkantekoon liittyy pieni pulma, johon laskeskellaan nyt kuumeisesti ratkaisua. Juutinrauma on IKElle pikkuisen liian kapea tällä hetkellä, mutta helpotusta on luvassa suolapulssin ja ilmastonmuutoksen nostaman merenpinnan myötä.

”Kyllä se siitä kohta solahtaa kun hetki vain on oikea”, uskoo näyttelypäällikkö Valeri Saltikoff.

”Joskus tulevaisuuden maailmassahan ei ehkä ole kuin museolentokoneita, niin tämä on kyllä erittäin pitkäjänteinen ratkaisu ajatellen myös pedagogisia palvelujamme ja kiertonäyttelyitä varten.”

”Luovutusasiakirjoja on useita hyllymetrejä ja ensimmäinen tehtävä on saattaa ne digitaaliseen muotoon”, luonnehtii kokoelma-amanuenssi Tapio Juutinen.

”Ensimmäisten mappien skannaus on jo aloitettu, ja tämä on mitä mieluisinta työtä niin museon henkilökunnalle kuin vapaaehtoisillekin.”


Porin lentoasemalle kiinalaisrahaa - terminaaliin 10 matkustajasiltaa

EFPO_terminaali_1Satakunnan kansa kertoi kiinalaisen monialayhtiö Conglomerate Ltd:n sijoittavan 40 miljoonaa euroa Porin lentokentän kehittämiseen. Yhtiöstä tulee lentokentän ylläpitäjä, ja sen tytäryhtiö China Wings alkaa liikennöidä Porista Pekingiin, Shanghaihin ja Hangzhouhun.

Virallinen sopimus Porin kaupungin ja kiinalaisyhtiön välillä allekirjoitetaan Raatihuoneella maanantaina 1. huhtikuuta kello 14.  Tilaisuuden jälkeen  Raatihuoneenpuistossa jaetaan sata ilmaista lentolippua China Wingsin lennoille.

Muutosten myötä kiitotietä pidennetään ja terminaalilaajennukseen tulee kymmenen matkustajasiltaa.

Satakunnan kansa: Kiinalaisyhtiöltä jätti-investointi Porin lentokenttään – kaupunkiin aletaan lennättää opiskelijoita superjumbolla

Finnair_ikkunapesutalkootFinnairilla lentokoneen ikkunoiden kevätpesu

Finnair kertoo urakoineensa ja kevään perinteinen ikkunanpesu on nyt suoritettu kertaheitolla! Yhtiö pesi  koko Airbus-laivaston ikkunat niin matkustamosta kuin ohjaamosta, yhteensä 6 022 ikkunaa. Finnair toivottaakin kaikille matkustajilleen kauniita kevätpäiviä ja kirkkaita näkymiä.

Finavia rakentaa lumilinnan Helsinki-Vantaalle

FInavia_lumillinnaFinavia puolestaan kertoo Helsinki-Vantaan historian suurimman laajennushankkeen jatkumisesta. Yksi uusista lisäosista tulee olemaan lentoaseman näyttävin tila, Suomen suurin lumilinna. Sen on määrä rakentua lennonjohtotornin läheisyyteen matkustajasillalle 21. Ratkaisu toki vähentää rullaustiekapasiteettia mutta matkailullisesti se on melkoinen voitto.

Fianvian vuonna 2020 avautuva lumilinnaterminaali tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden kokea Suomen luminen talvi ympäri vuoden. Helsinki-Vantaan tavoitteena onkin lentokenttäyhtiön mukaan toimia Suomen näyteikkunana ja uusi lisäosa täydentää helmikuussa avatun Aukion aloittamaa suuntaa.


emirates_drone_2019_2Lentävällä sviitillä lentokentällä

Emirates lennättää matkustajat lentoasemalle omilla sviittikoptereillaan Dubain keskustan ja Dubain kansainvälisen lentokentän välillä.

Kyseessä on autonomisesti ilman lentäjää kulkeva kopteri, jonka matkustamo vastaa ensimmäisen luokan sviittiä.

Lentojen on määrä alkaa huhtikuussa 2020.

Aprillipäivän uutisointi voi toteutua tulevaisuudessa. Emiratesin ratkaisu ei välttämättä vielä vuonna 2020. Finnair sen sijaan uutisoi edellisvuoden aprillipäivänä tuovansa sohvaluokan lentokoneisiin.

emirates_drone_2019_1Nyt japanilainen All Nippon Airways on ottamassa käyttöön Airbus A380 -konetta, jossa on ns. coachii-luokka. Siinä istuimen saa sohvamaiseen muotoon.

 

 Päivitys 1.4.2019 kello 09.30: Lisätty Finavian lumilinna-hanke.