Puolustusvoimat hankkii vastatykistötutkia Israelista - Maavoimat saa ilmavalvontakykyä

ELTA_ELM-2311 C-MMRPuolustusvoimat hankkii vastatykistötutkia. Tutkajärjestelmät, järjestelmien koulutus ja varaosat tilataan israelilaiselta ELTA Systems -yhtiöltä. Sen modernit monitoimitutkat soveltuvat myös ilmavalvontaan.

Puolustusministeri Jussi Niinistö on valtuuttanut 11.01.2019 Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen hankkimaan Puolustusvoimille vastatykistötutkia.

Hankinnalla luodaan Maavoimille uusi kyky paikantaa vastustajan ampuvia tuliyksiköitä vastatykistötoimintaa varten. Uusi suorituskyky kehittää Maavoimien tulenkäyttöjärjestelmää, ja vastatykistötoiminnalla rajoitetaan vastustajan toiminnanvapautta sen tulenkäytössä.

Hankittavat tutkat ovat moderneja monitoimitutkia, jotka soveltuvat vastatykistötoiminnan maalinosoituksen lisäksi samanaikaisesti myös tulenjohtoon ja ilmavalvontaan.

Esimerkiksi IAI ELTA:n ELM-2311 C-MMR (Compact Multi Mission Radar) -tutka voi ilmapuolustilassa seurata ja tunnistaa maaleja jopa 250 kilometrin etäisyydeltä ja siten parantaa tilannekuvaa.

Puolustusvoimat on kilpailuttanut hankinnan kansainvälisesti ja hankittava järjestelmä on testattu Suomessa keväällä 2018. Valittu järjestelmä voitti vertailun ja täytti järjestelmälle asetetut suorituskykyvaatimukset parhaiten. Kilpailevia valmistajia ovat ainakin Saab ja Raytheon.

Tutkajärjestelmien toimitukset on suunniteltu vuodelle 2021, ja hankinnasta tehtävään sopimukseen sisältyy myös optiot mahdollisille jatkohankinnoille.

Järjestelmien huollosta ja ylläpidosta tulevat vastaamaan Suomessa Millog Oy ja Telva Oy. Millog on Puolustusvoimien kunnossapidon strateginen kumppani ja Telva Oy ELTA Systemsin edustaja Suomessa.