Puuskainen tuuli peruutti Felix Baumgartnerin ennätyshypyn 120 000 jalasta

stratos5_redbull(Päivitetty 20.44) Itävaltalaisen Felix Baumgartnerin piti nousta kohti 120 000 jalan (36 576 m) ennätyshyppykorkeutta neljän maissa iltapäivällä Suomen aikaa. Startti jättimäisellä heliumpallolla kuitenkin peruuntui tuulen takia. Seuraava yritys on torstaina. Baugartner aikoo rikkoa Joe Kittingerin nimissä olevan ennätyksen yli puolen vuosisadan takaa.

Pallo oli jo pystytetty, kun puuskainen kuorta maahan viskova tuuli pakotti keskeyttämään lentoonlähdön. @RedBullStratos julkaisi Twitterissä kuvan Baumgartnerista, jossa hän oli jo valmistautumassa nousuun kapselissa. Suorassa nettilähetyksessä Roswellista New Mexicosta Baumgartner näyttikin ymmärrettävästi erittäin pettyneeltä, kun komento "Mission Abort" tuli lennonjohdosta.

Tuuliolosuhteet eivät ole New Mexicossa olleet sopivat pallon lentoon lähettämiselle. Alunperin ennätysyritykselle oltiin lähdössä jo maanantaina. Seuraavan kerran yritetään keskiviikkona, mikäli sää alueella on parantunut.

Kun live-feed netissä käynnistyi, siitä näkyi selvästi miten puuskainen tuuli viskoi heliumpalloa niin, että sen kuori osui maahan. Lennonjohto joutui tekemään kovan päätöksen "Mission Abort".

Pallon äärimmäisen ohut kuori on turvallisuuden vuoksi kertakäyttöinen. Kyseessä on suurin koskaan valmistettu heliumpallo (834 497 kuutiometriä).

Kapselin toisessa radiossa oli myös ilmennyt vika, mutta se tuskin oli lopullinen syy lennon peruutumiseen. Puuskaisessa tuulessa maakosketuksen saaneella pallolla lentoonlähtö olisi ollut liian suuri riski.

Onnistuessaan Baumgartner rikkoisi useita maailmanennätyksiä: mm. korkein hyppy, suurin miehitetyllä pallolla saavutettu korkeus, suurin vapaapudotusnopeus ja tilavuudeltaan suurin pallo.

stratos3net_redbullKapseli nousee paineistettuna 120 000 jalkaan eli noin 37 000 metriin (klikkaa grafiikka suuremmaksi). Siellä avaruuspukuun sonnustautunut Baumgartner avaa oven, todennäköisesti ihailee hetken maisemia ja hyppää korkeammalta kuin kukaan 52 vuoteen.

Toisin kuin vuonna 1960 nykyisen ennätyksen tehnyt Kittinger, hän ei aio käyttää vapaapudotusasentoa stabiloivaa jarruvarjoa. Hypyn suurimpana vaarana pidetäänkin joutumista hallitsemattomaan pyörivään vintilään, jossa Baumgartner kovien g-voimien takia menettäisi tajuntansa.

Kaiken varalta Baumgartnerin laskuvarjorepussa kuitenkin on myös jarruvarjo eli drogue (samanlainen, joita käytetään tandemhypyissä). Jos hän menettää asennon hallinnan vapaassa, jarruvarjo todennäköisesti pelastaa tilanteen.

Automaattinen järjestelmä laukaisee jarruvarjon, jos Baumgartner joutuu yli 3,5 G:n vaikutukseen kuuden sekunnin ajaksi. Luonnollisesti Felix voi myös itse tarvittaessa avata jarruvarjon.

Stratos-projektin aiempi 22 kilometristä tehty koehyppy tosin osoitti, että asento nyt käytettävällä avaruusasulla on vapaapudotuksessa hallittavissa ohuessa ilmakehässäkin.

Baugartnerin varavarjossa on kaiken varalta ilmanpaineeseen reagoiva Startos Cypres 2 -automaattilaukaisin, joka avaa varjon vaikka hyppääjä ei siihen itse kykenisikään. Se myös leikkaa irti mahdollisesti käytetyn jarruvarjon ennen varavarjon avautumista.

Vapaassa Baumgartnerin arvioidaan putoavan ainakin 5 minuuttia 30 sekuntia. Normaalilla laskuvarjohypyllä 4000 metristä vapaata kertyy noin 70 sekuntia.

Felixin vauhdin arvioidaan kiihtyvän lähes tyhjiötä vastaavissa olosuhteissa todennäköisesti yli äänennopeuden, kunnes ilmakehän tihentyessä vastus kasvaa. Nopeus vähenee lopulta normaalista laskuvarjotoiminnasta tutuille lukemille noin 200 km/h tietämille, jolloin varjon avaaminen on turvallista.

Baumgartner avaa laskuvarjonsa noin 1500 metrissä. Siitä eteenpäin hyppy ei juuri poikkea normaalista, lukuunottamatta sitä että laskeutumispaikka saattaa olla hankala. Lähes kolme tuntia tuulten vietävänä pallon matkassa ja vapaassa ajatumisen yhteisvaikutuksesta  laskuvarjo-osuuden alastuloalue on käytännössä sattuman varassa.

Siksi suotuisia tuulia joudutaankin odottamaan, jotta edes jonkinlainen ennakoitavuus alastulopaikalle olisi olemassa. Avaruuspuvussa maastoon laskeutuminen ei varmasti muutenkaan ole kovin helppoa.

Felixin Velocity Sports Equipment -repussa on pää- ja varavarjon ohella kaksi happipulloa. Niiden avulla hän pystyy selviytymään ainakin 10 minuuttia ilmakehän ulkopuolella.

Päävarjo on Precision Aerodynamicsin yhdeksänputkinen 270 neliöjalan liitovarjo. Se on nykymittapuun mukaan suuri. Siipikuorma on silti kuitenkin melkoinen hypyn erikoisvarusteiden takia.

Myös varavarjo on Precisionin tuotteita. Hypyllään Felix seuraa korkeutta tanskalaisen Larsen & Bruusgardin toimittamasta ranteeseen kiinnitetystä Altitrack-korkeusmittarista.

 

Red Bull Stratos -ennätysyrityksen live-seuranta netissä: www.redbullstratos.com

Red Bull Stratos Twitterissä

Lue myös: