400 Eurofighter Typhoon -hävittäjää luovutettu - erikoismaalaus juhlisti tilaisuutta

eurofighter_400_2_eadsSaksan Luftwaffe vastaanotti keskiviikkona 4. joulukuuta 400:nnen valmistuneen Eurofighter Typhoon -hävittäjän. Tapausta juhlittiin näyttävästi EADS Cassidianin tehtaalla Manchingissa Etelä-Saksassa. Eurooppalainen hävittäjähanke on kohdannut monia vastuksia ja se on kestänyt ennakoitua kauemmin. Silti tulevaisuudelta odotetaan paljon.

Tapausta juhlistanut tilaisuus oli kuorrutettu Eurofighteriin kohdistetuilla värivaloilla ja näyttävillä esiintyjillä. Luovutetun koneen erikoismaalaus näkyy parhaiten alla olevassa päivänvalokuvassa.

eurofighter_400_net_eads

Ensimmäinen Typhoon luovutettin Englannin RAF:lle vuonna 2003. Sadas yksilö pääsi palvelukseen kolme vuotta myöhemmin. Nyt luovutetun Eurofighterin jälkeen Luftwaffella on niitä jo 112 kappaletta.

Typhoon lentää tuotantoon osallistuneiden maiden eli Saksan, Englannin, Italian ja Espanjan ilmavoimissa. Samaten se on palveluksessa Itävallassa ja Saudi-Arabiassa. Maailmanlaajuisesti konetyyppi on kerännyt 210 000 lentotuntia 20 eri yksikössä.

Eurofighter on mukana monissa tulevissa hävittäjävalinnoissa eri puolilla maailmaa. EADS Cassidian uskookin sillä olevan vientipotentiaalia, vaikka vastassa on erityisesti amerikkalainen stealth-kone Lockheed Martin F-35 Lightning II.

Myös Eurofighterin kanssa samaan hävittäjäsukupolveen kuuluvat Saab JAS 39 Gripen NG, Boeing F/A-18E/F Super Hornet ja Dassault Rafale kilpailevat näistä markkinoista. Oman lisänsä tuovat uuden sukupolven venäläiset ja kiinalaiset hävittäjät.

typhoon_raf_crowcopyrightEurofighterin toivotaan kuitenkin saavan yli 20 prosentin osuuden seuraavien 20 vuoden aikana tehtävistä arviolta 800 hävittäjän tilauksista. Tähän mennessä on sovittu 719 koneen toimittamisesta. Aiemmin mainittujen valtioiden ohella Omanin sulttaanikunta on tilannut 12 Eurofighteriä.

Eurofighter Typhoon sai taistelukasteensa Libyan operaatiossa. Konetyypin ensilento tapahtui 1994.

 Lue myös: