77-vuotias Helsinki-Malmin lentoasema kiehtoo kansainvälisesti - Helsinki-teksti entisöitiin

Malmi_77v_avajaisetHelsinki-Malmin lentoasema täyttää tänään 15. toukokuuta 2015 jo 77 vuotta. Juhlan kunniaksi vuoden 1937 ilmailumääräysten vaatima HELSINKI-teksti kentän kiitoteiden risteyksen lähellä on kunnostettu alkuperäiseen loistoonsa. Teksti on 64 metriä leveä ja kirjaimet kuuden metrin korkuisia.

Malmin lentokenttä on pääkaupunkiseudun ainoa kansainvälinen yleisilmailukenttä, ja nykyisellään toimintamäärältään Suomen toiseksi vilkkain lentoasema. Kentällä vierailee viikoittain lentokoneita muualta Euroopasta ja maailmalta.

Lentoasema täyttää tänään 15. toukokuuta jo 77 vuotta. Kentän virallinen avajaisseremonia vietettiin samana päivänä vuonna 1938. Ensimmäinen lento kentälle operoitiin jo 16. joulukuuta 1936. Tuolloin VL Tuisku laskeutui vasta valmistuneelle Malmin lentokentälle.

Malmi_77v_HelsinkiTXTLentoaseman tulevaisuutta uhkaa tällä hetkellä Helsingin kaupungin aikomus käyttää alue asuntorakentamiseen. Tuoreen yleiskaavaluonnoksen mukaan kaupunki suunnittelee asuttavansa lentokentän alueelle jopa 25 000 asukasta.

Malmin lentoasema on valittu aluekokonaisuutena jo kahdesti World Monuments Fundin maailman sadan uhanalaisimman kulttuuriarteen listalle.

Tänä vuonna Malmin lentoasema on ehdolla mm. Europa Nostra Finlandin Suomen uhanalaisimmaksi kulttuuriperintökohteeksi.

Malmin lentoasema on valittu myös kansainvälisen DOCOMOMO-järjestön hyväksymään valikoimaan suomalaisen modernismin merkkiteoksia 1920-luvun lopulta 1970-luvulle.

Malmin-lentoasema-ilmasta_5"Lentoasema-alue on kokonaisuutena luetteloitu valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö, joka on valtioneuvoston päätöksellä otettu valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden tarkoittamaksi inventoinniksi rakennetun kulttuuriympäristön osalta, ja se tulee huomioida kaavoituksessa jo lähtökohtana", kerrotaan Malmin lentoaseman ystävät ry:n tiedotteessa.


Koulutusta ja kansainvälistä lentotoimintaa

malmiairshow14_1Malmin lentoasemalla toimii monia lentokouluja kuten Patria Pilot Training, Salpauslento, BF-lento ja Aeropole. Vilkkaalla koulutuskentällä on myös kansainvälistä toimintaa.

Kentän yhteiskunnallista merkitystä lisää myös siellä sijaitseva Rajavartiolaitoksen helikopteritukikohta. Sieltä nousevat meripelastuskopterit lennoilleen.

Sunnuntaina 17. toukokuuta kello 12 kentälle on saapumassa 25 saksalaisen lentäjän joukko matkallaan Pietariin.

Seuraavana sunnuntaina 24. toukokuuta runsaat 30 englantilaista ilmailijaa lentoretkellään ympäri Suomea. Englantilainen seurue on ryhmä lentäviä maanviljelijöitä (Flying Farmers Association), jotka järjestävät yhteisiä retkiä ympäri Eurooppaa. Suomi on heidän viimeisin kohteensa.

Elokuun 15.-16. päivinä kentällä järjestetään suuri kansainvälinen ilmailunäytös, Finland International Airshow.