Air Indian lentäjät torkuille matkustamoon - ohjaimissa kaksi lentoemäntää

Air_India_tail_1Air Indian lennolla tapahtui erikoinen vaaratilanne, kun lentäjät olivat lähteneet torkuille matkustamoon. Automaattiohjaus oli päällä mutta ohjaamoon jätetyt lentoemännät irroittivat sen vahingossa.

The Times of Indian mukaan Air Indian lennolla AI133 Bangkokista Delhiin sattui erikoinen vaaratilanne, kun molemmat koneen lentäjät poistuivat ohjaamosta ja jättivät Airbus A321- koneen sekä 166 matkustajaa kahden lentoemännän hallintaan.

Pian lentoonlähdön jälkeen perämies poistui ohjaamosta koneen WC-tiloihin ja pyysi normaaliohjeistuksen mukaisesti lentoemännän ohjaamoon. Näin varmistetaan kahden henkilön olo ohjaamossa jotta poistunut ohjaaja voidaan tarvittaessa hälyttää takaisin ohjaimiin.

Pian perämiehen poistumisen jälkeen kapteeni soitti paikalle toisen lentoemännän. Kapteeni opasti lentoemännille koneen ohjaamista ja poistui torkuille koneen matkustamoon. Molemmat ohjaajat olivat matkustamossa nukkumassa seuraavien 40 minuutin ajan.

Air_India_A320_1Ongelmat kasaantuivat, kun toinen lentoemäntä irroitti automaattiohjauksen vahingossa lentopinnalla 330 ja ohjaajat joutuivat ryntäämään takaisin työpaikoilleen.

Ohjeistuksen mukaan vähintään yhden ohjaajan on oltava ohjaamossa omalla istuimellaan vyöt kiinnitettyinä.

Intian ilmailuhallinnon johtaja vahvistaa neljän työntekijän saaneen potkut turvallisuusrikkomuksesta. Air Indian edustaja ei ole kommentoinut lehden tietoja.

Hallituksen asettaman turvallisuustyöryhmän lentokapteenijäsen syyttää Intian ilmailuhallintoa välinpitämättömästä asenteesta kasvaviin turvallisuusrikemääriin.

Air Indian antaman lausunnon mukaan mitään poikkeuksellista Automaattiohjauksen irtoamisen lisäksi ei tapahtunut ja ohjaimissa oli kokoajan lentäjä. Lentoemännät oliat olleet ohjaamossa vain normaalia pidemmän ajan kerrotaan Air Indiasta. Yhtiön lausuman mukaan molemmat lentäjät ja kaksi matkustamomiehistön jäsentä on kuitenkin hyllytetty tutkimusten ajaksi.

Times of Indian artikkeli: Pilots sleep as flight attendant turns off autopilot on Bangkok-Delhi flight


Aeroflotin A310-kone tuhoutui vastaanlaisissa olosuhteissa

Vuonna 1994 Aeroflotin Airbus A310 tuhoutui, kun kapteeni oli päästänyt teini-ikäisen poikansa ohjaimiin. Automaattiohjauksen irrottua kone vajosi jyrkkään syöksyyn ja ohjaajat eivät saaneet sitä enää haltuunsa.

Turmassa kuoli 75 henkeä.

FOX-kanava esittää Aeroflotin turmasta National Geographicin dokumentin 11.5.2013: Lentoturmatutkinta - Aeroflot