Airbus A400M Atlas -sotilaskuljetuskone vieraili ensikertaa Suomessa

A400M_2_HK_flyfinlandfiAirbus Defence & Space A400M Atlas -sotilaskuljetuskone on saapunut tiettävästi ensimmäistä kertaa Suomeen tiistaina 5. heinäkuuta. Helsinki-Vantaan lentoasemalle laskeutui Britannian kuninkaallisten ilmavoimien ZM402 (MSN17, kuvassa oikealla lähestymässä kiitotietä 22L).

RAF:n A400M Atlas -koneita operoidaan Brize Nortonin tukikohdasta, jonka mottona on "Transire Confidenter – Move with confidence". Kyseessä on RAF:n suurin tukikohta, joka huolehtii strategisesta ja taktisesta ilmakuljetuksesta sekä ilmatankkauksesta.

A400M_engineAirbus A400M Atlas on on yksi maailman suurimmista potkuriturbiinimoottorein varustetuista sotilaskuljetuskoneista. Siinä on neljä EuroProp TP400 -potkuriturbiinimoottoria.

Atlas kykenee toimimaan lyhyiltä ja päällystämättömiltä lentopaikoilta. Kone voi kuljettaa 116 laskuvarjojääkäriä tai 37 tonnia rahtia ja se kykenee myös ilmatankkaukseen.

Vuonna 2009 ensilentonsa tehnyt A400M Atlas on alunperin Ranskan, Saksan, Italian, Espanjan, Englannin, Turkin, Belgian ja Luxemburgin yhteishanke. Koneiden kokoonpano tehdään Airbus Defence & Spacen Sevillan tehtailla. Osia valmistetaan Belgiassa, Englannissa, Ranskassa, Saksassa, Etelä-Afrikassa, Turkissa sekä Espanjassa.

A400M_tow_1Ensimmäisen koneen vastaanotti vuonna 2013 Ranskan ilmavoimat Armée de l'Air. Sen ja RAF:n lisäksi A400M Atlas -koneilla operoi myös Saksan, Turkin ja Malesian ilmavoimat. Espanjan ensimmäisen A400M -koneen odotetaan lentävän vielä heinäkuun aikana.

Kuljetuskoneita on tilattu kaikkiaan 174. Yksi koneyksilö tuhoutui koelennolla Espanjan Sevillassa toukokuussa 2015.

Airbusin sotilaskuljetuskoneella on myös Euroopan siviili-ilmailuviranomaisen EASA:n tyyppihyväksyntä.