Alaska Airlines ja Hawaiian Airlines yhdistävät toimintansa - jatkat edelleen omina brändeinään

Alaska_Hawaiian_1Yli 90-vuotiaat lentoyhtiöt Alaska Airlines ja Hawaiian Airlines yhdistyvät muodostaen entistä suuremman yhtiön tarjoamaan matkustajille laajan valikoiman lentoja Havaijilta ja Yhdysvaltain länsirannikolta. Molemmat brändit säilyvät yhdistymisen jälkeen itsenäisinä.

Alaska Air Group, Inc. ja Hawaiian Holdings Inc ovat solmineet sopimuksen, jossa Alaska Airlines ostaa Hawaiian Airlinesin 1,9 miljardilla Yhdysvaltain dollarilla. Kauppaan kuuluu myös noin 900 miljoonaa dollaria Hawaiian Airlinesin velkoja.

Kaupan odotetaan vahvistavan yhtiöiden kilpailukykyä Yhdysvalloissa ja tuovan pitkäaikaisia työpaikkoja sekä alueellisia investointeja. Molemmat yhtiöt toimivat alueilla, jotka ovat ainutlaatuisen riippuvaisia lentoyhteyksistä. Yhteensä Alaska Airlines ja Hawaiian Airlines lentävät päivittäin noin 1400 lentoa.

Molempien yhtiöiden hallitukset oat hyväksyneet kaupan ja sen toteutuminen on kiinni vielä viranomaisten hyväksynnöistä, Hawaiian Holdingsin osakkeenomistajista. Näiden osalta kauppojen odotetaan toteutuvan 12-18 kuukauden kuluessa.

Yhdistymisen jälkeen lentoyhtiön päätoimipakka on Seattle ja johdossa jatkaa Alaska Airlinesin toimitusjohtaja Ben Minicucci.

Alaska_Hawaiian_2Yhdistyessään 91-vuotias Alaska Airlines ja 94-vuotias Hawaiian Airlines tarjoavat 138 kohteen reittiverkoston Tyynenmeren alueella ja Yhdysvalloissa ja yli 1200 kohdetta oneworld-allianssin verkostoon. Omista kohteista 29 siljaitsee Yhdysvaltain ulkopuolella.

Hawaiian Airlines tarjoaa noin 150 päivittäistä lentoa Havaijin sisäisesti ja 15 merkittävään kohteeseen mantereella Yhdysvalloissa. Lisäksi havaijilaisyhtiö lentää Amerikan Samoalle, Australiaan, Cookinsaarille, Japaniin, Uuteen-Seelantiin, Etelä-Koreaan ja Tahitille.

Honolulusta tulee merkittävä Alaska Airlinesin lentoliikenteen solmukohta, joka mahdollistaa länsirannikon asiakkaille kansainväliset yhteydet Havaijin kautta Aasian ja Tyynenmeren alueelle.

Alaska Airlines ja sen alueelliset kumppanit lentävät yli 120 kohteeseen Yhdysvalloissa, Belizessä, Kanadassa, Costa Ricassa, Meksikossa sekä Bahamalla ja Guetemalassa.

Alaska737-9Alaska Airlines on sitoutunut ylläpitämään Havaijin lentoliikenneyhteyksiä mukaan lukien saarten väliset lyhyet lennot. Yhdistymisen myötä paranevan kilpailukyvyn odotetaan tarjoavan entistä parempaa työllisyyttä Havaijilla.

Yhdistyminen kasvattaa Yhdysvaltain viidenneksi suurimman lentoyhtiön laivaston koon jo 365 lentokoneeseen. Yhteensä lentoyhtiöt työllistävät noin 31200 henkilöä. Yhdistymisenä jälkeen ne kuljettavat yhdessä vuosittain noin 54,7 miljoonaa matkustajaa.

Yhdistymisen myötä Hawaiian Airlinesista tulee oneworld-allianssin jäsen. Yhtiöiden kanta-asiakasohjelma tulee olemaan yhteinen.

Yhdysvaltain markkinoita hallitsevat noin 80 prosentin osuudella American Airlines, United Airlines, Delta Air Lines ja Southwest Airlines. Viidenneksi suurin yhtiö Alaska Airlines laajeni edellisen kerran merkittävästi vuonna 2016, kun se hankki omistukseensa Virgin America -lentoyhtiön.

Lue myös: