Avoimet ovet Utin ja Pirkkalan tukikohdissa - Fokker FF-1 -tiedustelukone kiinnosti konebongareita

Utti19 NH90-soihdutusLentonäytöskausi pyörähti vauhtiin viime viikolla Utin jääkärirykmentin avoimien ovien päivällä. Nyt tiistaina 14. toukokuuta vuorossa oli Satakunnan lennoston Sotilasilmailusta ammatti -tapahtuma Pirkkalassa. Molemmat kiinnostivat laajasti, mutta ruuhkilta vältyttiin.

Molemmat tapahtumat ovat suhteellisen pienimuotoisia ja niihin on vapaa pääsy. Silti tarjolla on aina ollut mukavaa nähtävää ja ilmailua pidempään seuranneille myös paljon vanhojen tuttujen tapaamisia.

Utti19 T-11 -varjotUtti avasi perinteisesti lentonäytöskauden Avointen ovien -tapahtumallaan 9. toukokuuta. Pääosassa oli Helikopteripataljoonan kalusto, mutta mukana oli myös kauden ensimmäinen uuden Hornet-soolon esityslento.

Aurinkoinen sää suosi perinteistä nelituntista tapahtumaa ja yleisöä oli Lentopostin arvion mukaan parisen tuhatta henkeä.

Utin tapahtuman avasi laskuvarjohyppy T-11-joukkojenpudotusvarjoilla NH90-helikopterista ja päätti liitovarjohyppy Suomen ja Utin jääkärirykmentin lippujen kanssa.

Utti19 Suomen lippuLentonäytösosuudessa taivaalla nähtiin nähtiin NH Industries NH90 ja Hughes MD500 -helikoptereiden esitykset ja Karjalan lennoston kapteeni Jukka Asmundelan Hornet-soolo. Midnight Hawks lensi oman esityksensä tukeutuen kotitukikohtaansa Jyväskylän Tikkakoskeen.

Edellisten lisäksi nähtiin erikoisjääkärien taisteluesitys, jossa oli mukana myös yksi NH90- ja yksi MD500-helikopteri. Toimintanäytöksessä erikoisjääkärit vapauttivat perinteiseen tapaan terroristien sieppaaman panttivangin.

Utti19 NH90 taisteluesityksessäUtin maanäyttelyssä esillä oli kaksi NH Ndustries NH90- ja yksi Hughes MD500 -helikopteri sekä Ilmavoimen  F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjä ja Hawk-suihkuharjoituskone.

Siviilikaluston osalta maanäyttelyssä oli mahdollisuus tutustua Airveteranin Douglas DC-3 -koneeseen sekä Patria Pilot Trainingin Diamond DA40 -koulukoneeseen.

Historiapuolta maanäyttelyssä edustivat Ilmavoimien entinen PZL SM-1 (Mil Mi-1) -helikopteri sekä Kouvolan seudun ammattiopiston opetusvälineenä oleva, niin ikään Ilmavoimien entinen Mi-8 -helikopteri. Niiden lisäksi mukana oli myös Utin jääkärirykmentin omia ajoneuvoja sekä ensimmäisen kerran myös Kaakkois-Suomen pelastuslaitoksen ajoneuvoja.
 
Utti19 tukkijumppaUtin erikoisohjelmanumerona yleisö sai seurata aiemmien vuosien tavoin myös laskuvarjojääkärien kuntoilulajia tukkijumppaa.
 
Ruokahuollosta vastanneen Sotilaskodin ravintolapisteessä oli myynnissä hernekeittoa ja pannukakkua viidellä eurolla. Valikoimassa oli  tietysti myös perinteisiä munkkeja, kahvia ja virvoitusjuomia.

Lentönäytöskausi jatkui upeasti Pirkkalassa
 

PIR_pilatus_C295MPirkkalan tukikohdan portilla oli jonoa jo kello 11 vaikka ovet aukenivat vasta 11.45. Iltapäivää kohti siirryttäessa autoja oli pysäköity melkoinen määrä myös tukikohtaan johtavan tien varsille.

Tapahtumaan oli myös sukkulabussikuljetus Tampere-Pirkkalan siviililentoaseman puolelta. Mitään ruuhkaa tai suurempaa jonoutumista eri pisteille ei iltapäivään mennessä esiintynyt.

Sää suosi Pirkkalan tapahtumaa: vaikka ilma oli kolea, aurinko paistoi suurimman osan aikaa. Iltapäivällä myös lämpötila nousi eikä sää vaikuttanyt lentotoimintaan.

PIR_yleiso_1Satakunnan lennostossa toimii kolme joukkoyksikköä, joista kaksi lentävää. Tukilentolaivuella on kuljetus- ja yhteyskoneita. Niillä se operoi tarvittavia Puolustusvoimien lentoja. Kalustona on Pilatus PC-12 NG, Airbus (CASA) C295M ja Gates Learjet 35 A/S -koneita.

Ilmataistelukeskus kehittää Ilmavoimien suorituskykyjä vastaten mm. koelentämisestä. Keskus hankkii tarvittavaa tietoa taistelutavasta, taktiikasta, lentokalustosta ja asejärjestelmiä. Käytössä on tarpeen mukaan esimerkiksi Boeing (McDonnell Douglas) F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä.

PIR_LJKaikki nämä konetyypit olivat nähtävänä Sotilasilmailusta ammatti -tapahtumassa. Lisäksi paikalla oli Utin jääkärirykmentin Hughes 500 -kevythelikopteri ja Patria Pilot Trainingin Diamond DA40 -koulukone.

Tampereen seudun ammattiopisto Tredu oli tuonut lentoaseman sotilaspuolelle opetusvälineenä käyttämänsä Dassault Falcon 20F -liikesuihkukoneen. Lentokonehallissa toimintaa esittelivät Ilmavoimien lisäksi myös muut paikalliset siviilitoimijat kuten Patria, lentokerhot ja ammatillinen oppilaitos Winnova.

PIR_ekoaseIlmavoimat esitteli varusmiesten käyttämiä aseita kuten uutta modifioitua RK62M-rynnäkkökivääriä. Tarjolla oli mahdollisuus myös ampua maalitauluun rynnäkkökiväärin ja pistoolin ekoaseversioilla, joista luodin sijasta lähtee lasersäde.

Esittelyalueella oli nähtävinä myös maakalustoa kuten käytöstä poistettu PAR-tarkkuuslähestysmistutka, nykyaikainen lähivalvontatutka (LÄVA) sekä Ilmavoimien perävaunullinen polttoainerekka.

Tapahtuman avasi ylilennolla kaksitasoisilla taitolentokoneilla esiintyvä Arctic Eagles -taitolentoryhmä. Iltapäivällä taivaalla nähtiin Hawk-soolo, Ilmavoimien osastotaitolentoryhmä Midnight Hawks sekä liikehtimiskykyään esitellyt Pilatus-yhteyskone.

PIR_HN_piruettiIltapäivän osuuden kohokohta oli vuoden 2019 Hornet-soolo. Se tarjosi jälleen tiukkaa liikehdintää mukavasti katsojien näköpiirissä. Soihtujen käyttö kruunasi esityksen ja mukana oli kauden erikoisliikkeenä piruetti.

Utin avoimien ovien päivän Hornet-soolossa ei vielä nähty omasuojaheitteiden käyttöä. Lentonäytösohjelma on aina altis muutoksille ja tällä kertaa lento-ohjelmasta jäi teknisen vian takia väliin Hughes 500 -kopterin esitys. Myös Learjet jäi lento-ohjelmaan sijaan ainoastaan maanäyttelyyn asematasolle.

Puolilta päivin käynnistynyt Sotilasilmailusta ammatti -tapahtuma tarjosi yleisölle kolme eri lento-ohjelmaa pitkin päivää aina iltaseitsemään saakka. Pääohjelmanumerot eli Midnight Hawks ja Hornet-soolo nähtiin taivaalla kahdesti. Tapahtuma mahdollisti tutustumisen Ilmavoimien toimintaan siten myös normaalin työpäivän päätteeksi.

PIR_HawkriviTarjolla oli perinteiseen tapaan hernekeittoa sekä Sotilaskodin munkkeja. Muistoja matkalta Ilmavoimien tapahtumiin saattoi hankkia Sotilaskodin lisäksi paikalle saapuneen Aviation Shopin myyntiautosta. Erikoisohjelmassa oli kiertoajelu lennoston alueella Sisu A45 -maastokuorma-auton kyydissä.

Tapahtuma vetää puoleensa niin lapsia, ilmailusta yleisemmin kiinnostuneita kuin aktiivisia konekuvaajia. Jälkimmäinen ryhmä oli lento-ohjelman ohella erittäin kiinnostunut Pirkkalan tukikohdan uudesta portinvartijakoneesta.

Ilmavoimien entinen elektronisen spektrin SIGINT-signaalitiedustelukone Fokker F.27-100 Friendship (FF-1) nostettiin viime vuoden lopulla kolmen pylvään varaan kumpareelle heti varuskunnan pääportin taakse. Koneen tiedustelukyvyn voi todeta mm. sen pohjaan asennetuista lukuisista antenneista.

PIR_FF1Fokker on näyttävä muistomerkki jota ei voi olla huomaamatta ja myöhemmin on luvassa myös konetta pimeään vuodenaikaan korostava valaistus.

Konekuvajaat ikuistivat innokkaasti Ilmavoimien aiemmin varsin piilossa pitämää Fokkeria. Toki se on jo vuosia sitten päässyt tiedotusvälineidenkin julkaisemiin kuviin, mutta kovin moni vaikutti haluavan myös itse otetun ruudun koneesta.

Kotimainen lentonäytöskausi jatkuu Sotilasilmailusta ammatti -tapahtumilla Tikkakosken Ilmasotakoulussa tiistaina 28. toukokuuta ja Rovaniemellä Lapin lennostossa torstaina 22. elokuuta. Niiden väliin sijoittuu kesän päätapahtuma eli Suomen Ilmailuliiton 100-vuotisjuhlalentonäytös Turussa 15.-16. kesäkuuta. T.T. MH, HK.

Utti19 MD500 taisteluesityksessäPIR_PatriaPIR_kuvausryhmaPIR_sotilaskoti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PIR_HNPIR_MH 

 

 

 

 

 

PIR_AEPIR_AviationShop

 

 

 

 

 

Lue myös: