Lentonäytöskausi avattiin Utissa - Maavoimien NH90 soihdutti näyttävästi

Utti_2017_soihdut(2)Kotimainen lentonäytöskausi avautui näyttävästi perjantaina 12. toukokuuta Utissa Jääkärirykmentin yleisölle avoimessa tapahtumassa. Samalla vietettiin myös Jääkärirykmentin 20-vuotisjuhlapäivää. Kolmituntisen tapahtuman aikana yleisölle esiteltiin lento- ja toimintanäytöksien lisäksi myös kalustoa maanäyttelyssä. Tapahtuma houkutteli paikalle runsaasti yleisöä.

Utti_2017_lippuUtin jääkärirykmentti vuosipäivän juhlallisuuksiin kuuluvat seppeleenlasku, paraatikatselmus ja ohimarssi sekä yleisölle avoin toimintanäytöstapahtuma, jota oli saapunut seuraamaan arviolta yli 3000 tuhatta katsojaa.

Ilmassa nähtiin Maavoimien molemmat helikopterityypit. Päähuomion sai NH90-helikopteri, joka nähtiin oman esittelylentonsa lisäksi myös sammutusvesisäiliön tyhjennyksessä sekä toimintanäytöksessä yhdessä erikoisjääkärien kanssa. Ilmassa nähtiin myös MD500-helikopterin esittelylento.

Utti_2017_HornetIlmavoimat toi Uttiin kiinteäsiipistä kalustoa ja taivaalla nähtiin F/A-18 Hornet, jota ohjasi Karjalan lennoston kapteeni Lauri Mäkinen.

Osastotaitolentoryhmä Midnight Hawks ei tällä kerralla lentänyt tapahtumassa, koska sillä oli samaan aikaan esiintyminen Lapin lennoston Sotilasilmailusta ammatti -tapahtumassa.

Maanäyttelyssä oli esillä myös toinen Hornet sekä historian tuulahduksen tuova DC-yhdistyksen Douglas DC-3 -matkustajakone. Utti oli aikanaan myös Ilmavoimien DC-3-kuljetuskoneiden kotitukikohta. Esillä oli useampi NH90-kopteri sekä maakalustoa.

Utti_2017_maanäyttelyMaanäyttelyn yllätys oli Suomen ilmavoimamuseon varastosta Uttiin siirretty ilmavoimien entinen PZL SM-1/600 SZ -helikopteri HK-2. Kyseessä on Puolassa lisenssillä valmistettu neuvostoliittolainen Mil Mi-1 -helikopteri, ja niitä oli ilmavoimilla käytössä neljä kappaletta vuosina 1961-66.

Viime vuosina Utin avoimien ovien tapahtuma on järjestetty perjantaisin. Ensi vuonna juhlitaan 100-vuotista Utin tukikohtaa ja silloin avoimien ovien päivä järjestetään torstaina 17. toukokuuta 2018. MH.

 

Utti_2017_DC-3Utti_2017_helikopteritUtti_2017_sammutussäiliö

Lue myös: